Suomen luonnon päivä 26.8.

Näin Suomen luonnon päivänä 26.8. on aihetta vilkaista ikkunasta ja sitten vääntäytyä ulos asti äiti-luonnon helmaan ja tarkastella siellä erityisesti sellaisia asioita, jotka eivät kuulu luontoon. Nyt ei puhuta pelkästään ihmisen itsensä aiheuttamista jätteistä luonnossa, vaan myös lajeista, jotka ovat uhkaamassa Suomen alkuperäistä luontoa.

Kotipihan valtaajat – Opas haitallisten vieraslajien torjuntaan on Miia Jaunin ja Markus Seppälän kirjoittama tietokirja niistä kasvi- ja eläinlajeista, jotka eivät alkuperältään kuulu Suomen luontoon, mutta jotka ovat maahamme jo kulkeutuneet tai saapumassa. Jokaisella kansalaisella on velvollisuus omalta osaltaan rajoittaa vieraslajien leviämistä, jotta nämä lajit eivät pääsisi viemään tilaa alkuperäisiltä. Hyvänä eli siis ikävänä esimerkkinä toimivat lupiini, kurtturuusu tai espanjansiruetana, joiden valloitusretket jokainen on voinut havaita jo omin silmin.

Teos antaa jokaisesta vieraslajista seuraavat tiedot: nimen, tuntomerkit, elinympäristö, miten leviää, alkuperä ja levinneisyys Suomessa, haitat, miten toimin ja mihin voin sekoittaa, joten jokainen vieraslaji käsitellään perusteellisesti. Ja jos ei näidenkään ohjeiden perusteella vielä tiedä, mitä pitää tehdä, niin aina voi yrittää tavoitella puhelimitse alasta enemmän tietäviä tahoja.

Koska aina ei voi tietää, mikä kasvi tai eläin kuuluu haitallisiin lajeihin, kirjan lopussa on liitteenä EU:n haitallisten vieraslajien luettelo, josta näkee koko EU:n alueella olevat ne lajit, joiden maahantuonti, kasvatus, myynti, muu hallussapito tai ympäristöön päästäminen on kielletty. Lisäksi liitteenä on Suomen koskeva Kansallisen vieraslajiasetuksen haitalliset vieraslajit, jota päivitetään tarpeen niin vaatiessa.