Tapaus

Annie Ernaux’n (s. 1940), vuonna 2022 Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen kirjailijan, teos Tapaus (L’événement) on, kuten muutkin Ernaux’n kirjoittamat teokset, minä-kertojan suulla kerrottu tapahtuma ja se on julkaistu vuonna 2000. Tapaus on rankka kuvaus, joka käsittelee nuoren opiskelijanaisen suunnittelemaa ja toteuttamaa raskauden keskeyttämistä aikana, jolloin se oli laitonta ja rikos. Suomeksi teoksen on kääntänyt Lotta Toivanen ja käännös on vuodelta 2023. Teokseen pohjautunut elokuva valmistui vuonna 2022.

Kirjan tapahtuma-aika on 1960-luvun alkupuoli Euroopassa, aikana, jolloin ei-toivotun raskauden ajateltiin pilaavan nuoren ja opintojaan vielä suorittavan naisen tulevaisuuden. Yksityiskohtaisen tarkasti Ernaux kuvaa niitä kauhutunnelmia, yksinäisyyden kokemusta, syyllisyyttä ja pelkoja, joita kirjan kertoja kokee huomattuaan tilansa. Ernaus kuljettaa lukijansa tuntemaan samanlaisia tuntemuksia ja tilanteen vaikeutta; teos käsittelee myös siihen liittyviä ristiriitoja ja se, millaisia kaksinaismoralistisia käsityksiä siihen liittyy.

Teoksen lopussa kirjailija minä-kertojan suulla toteaa: ”Olen nyt pukenut sanoiksi sen, mikä on minulle äärikokemus elämästä ja kuolemasta, ajasta, moraalista ja tabuista, laeista, ja koin sen alusta loppuun kehoni kautta.”

Annie Ernaux on esiintynyt aiemmin Kirjatimpurin palstoilla 1.8.2021 (Vuodet,) 28.1.2023 (Isästä äidistä) ja 6.10.2022 Nobel-palkinnon saatuaan.