Johtamisen seitsemän arvoa

Timpurin känsäiseen kouraan tarttui jälleen työelämää koskeva teos, sen haasteet kun akuuttina leijailevat koko ajan tietoisuuden harmaassa näkökentässä. Petri Niskasen Business Bushido – Johtamisen seitsemän arvoa lähtee siitä, että jokainen meistä on johtaja, jos ei muuten, niin ainakin omassa elämässään siten, että ”johtaa elämäänsä ja määrittää sille suuntaa tekemiensä ratkaisujen kautta”. Joskus tietysti johtajan tilalla tässä tapauksessa saattaa olla harhaanjohtaja (toim. huom.).

Niskanen siteeraa teoksessaan Japanin historiassa yli 1 000 vuotta vanhan samuraiden yhteiskuntaluokan arvoja, joita on seitsemän.  Ne ovat rehellisyys ja oikeudenmukaisuus, säädyllinen käytös, rohkeus, kunnia, myötätunto, vilpittömyys ja uskollisuus ja velvollisuudentunto. Jokainen näistä arvoista on saanut oman lukunsa ja aina kyseisen luvun lopussa esitetään lukijalle sarja omantunnon kysymyksiä.

Niskanen käy nämä arvot kohta kohdalta lävitse ja katsoo, että nykyiset yritysmaailman ’soturit’ voisivat kunnioittaa samanlaisia arvoja kuin samuraitkin. Erotuksena kuitenkin on se, että samuraikulttuuri on sisältänyt paljon myös nykyisin vaikeasti hyväksyttäviä asioita eikä elämä ole enää niin yksinkertaista kuin heidän kulttuurissaan.  Se, että samuraikulttuuri oli niin mustavalkoinen, joukkovoimaa arvostava ja yksilöä väheksyvä, aiheutti aikoinaan myös tämän kulttuurin hiipumisen.

Jos halutaan päästä eteenpäin, tarvitaan kykyä tehdä kompromisseja ja nähdä harmaan eri sävyjä. Jokaisella yksilöllä on oikeus epäonnistua ja tehdä vääriä ratkaisuja. Oswald Avery sanoo: ”Aina kun kaadut, nouki jotain mukaan noustessasi.”

Niskasen mukaan työelämässäkin ainoa pysyvä asia on muutos, ja sen hyväksymiseen hän lukijaansakin pyrkii johdattelemaan. Kuten Charles Darwin on sanonut: ”Parhaiten ei selviydy hengissä vahvin tai älykkäin laji, vaan se, joka kykenee vastaanottamaan parhaiten muutoksen.”