05.02. Jussi Lutviikki

Jälleen meillä on tämä "kun Johan tuli 10-vuotiaaksi, Ludvig pantiin kouluun -päivä". Kyllä voikin naurattaa tuo yksinkertainen tautologianvälttämisvitsi vuodesta toiseen. Mistähän se kertoo! Jussin päivän kunniaksi kopsataan tähän nyt runo Lähteellä, joka on kaunis ja hieman melankolinenkin. Suomennos on itsensä Elias Lönnrotin. Sävellys on Runebergin hyvä ystävän, Fredrik August Ehrnströmin sulkakynästä lähtöisin. Kuvan lähde taas on Pariisista, Lutviikki-kaiman, Ludvig XVI:n vaimon Marie Antoinetten (1755 - 1793) omasta pikku paratiisista, kuningattaren kylästä, (Hameau de la Reine), joka sijaitsee Versailles’n palatsin puutarhan perimmäisessä nurkkakunnassa. Ja eikun syömään niitä torttusia.

Sua lähde kaunis, katselen / likellä vettäsi, / kun pilven varjot vaeltavat / kuvastimessasi.

Kas, tuoll' on pilvi loistava, / ihana, kaunoinen. / Jo lähti pois pakenemaan / - hyvästi varjoinen.

Mä näitä nähden aattelen / mun omaa sieluain. / Niin moni pilvi kultainen / noin senkin jätti vain.