Vuorille jälleen

Brokeback Mountain on taiwanilaisen Ang Leen vuonna 2005 ohjaama elokuva, jonka jaksaa katsoa aina uudelleen, vähän niin kuin on laita Casablancankin kanssa. Leffasta oli puhetta jo heinäkuun 8. päivän blogissa, kun oli kyse Annie Proulxin tuotannosta ja hänen kirjastaan Laivauutisia.

Proulxin Lyhyt kantama –teos on novellikokoelma (suom. Marja Alopaeus), joka kertoo tarinoita Wyomingista, kirjailijan kotivaltiosta.  Kokoelman viimeisen novellin pohjalta tehty elokuva tulee jälleen, perjantaina 19.9.2015, uusintana YLE Teemalla. Taas kerran voi kuolata Heath Ledgerin ja Jake Gyllenhaalin, elokuvassa Ennisin ja Jackin, uskottavan ja eleettömän näyttelijäntyön perään unohtamatta myöskään Ledgerin puolisona myöhemmin tunnettua Michelle Williamsia, joka on Almana kerrassaan hyytävä, samoin kuin Anne Hathawayta Jackin vaimona Lureenina, jotka molemmat joutuvat aviomiestensä todellisten tunteiden pettyneiksi todistajiksi. Rakkautta on ilmassa, kun sen vain jollain tapaa tavoittaisi.

Elokuvassa on osattu koskettavasti välittää epätoivo ja onnen saavuttamattomuus, ja se toistuu jokaisen neljän päähenkilön kohdalla omanlaisenaan; ihmissuhteisiin ladatut suuret odotukset, jotka eivät pääse täyttymään. Salailu ja pakoilu aiheuttavat niin suurta kärsimystä, että totuuden paljastuminen lopulta on jo huojentavaa, vaikkakaan se ei ratkaise elämän muita haasteita.

Kuten Annie Proulx novellinsa viimeisessä lauseessa toteaakin: ”Sen välille, mitä hän tiesi ja mitä hän yritti uskoa, jäi avointa tilaa, mutta sille ei mahtanut mitään, ja jos asialle ei mahda mitään, se on vain kestettävä.”

Brokeback Mountain2.jpg