Aapeli juhlii - eikä suotta

Aapelin eli kirjailija Simo Puupposen (1915 – 1967) syntymästä on 23.10.2015 kulunut 100 vuotta. Siunattu hulluus - romaani lienee tunnetuin Aapelin tuotannosta ennen kaikkea sen elokuvaversion tuoman julkisuuden myötä. Tokihan tiettyjen sukupolvien lapsille ovat tuttuja myös Aapelin Vinski-tarinat ja Pikku Pietarin piha –romaani ja siitä tehty sympaattinen elokuva. Savolaislukijat tunsivat hänet ennen kaikkea armoitettuna pakinoitsijana, joka teki tikusta asiaa ja sai mojovan jutun aiheen vaikka aidan seipäästä.

Siispä olikin hyvä aika YLEn tarttua härkää, lehmiä ja pienempiä elikoita sarvista kiinni ja tuoda Aapelin tuotanto jälleen kansan katsottavaksi. Siunatun hulluuden jo lähes ajatelmaksi muodostunut lause ”kyllä minä sen tiedän” jaksaa vain naurattaa edelleen. Rummukaisen veljesten hullujenhuoneelle meno on täydellinen paradoksi; porukan valopäätä viedään hoitoon ja viejinä ovat perheen enimmäkseen sammuneet lyhdyt. Siinä sitä on suurta viisautta mietittäväksi tämänkin päivän ongelmiin. Rauni Mollbergin ohjaaman Siunatun hulluuden voi päivittää muistiinsa tiistaina 15.9.2015 YLE Teemalla ja saman ohjaajan Aapelin romaaneihin perustuvan elokuvan Aika hyvä ihmiseksi voi tsekata torstaina 17.9.2015 samalla kanavalla.