Keuhkoja ja kiduksia

Käytiinpä tsekkaamassa ennakkoon Kansallisteatterin Omapohjassa perjantaina 18.09.2015 Suomen kantaesityksensä saava brittikäsikirjoittaja ja -ohjaaja Duncan Macmillanin useita palkintoja pokannut näytelmä Keuhkot (Lungs). 

Näytelmän alaotsikkona on Ekologinen rakkaustarina ja sitähän se onkin, mutta se on myös paljon muuta; mainioiden ja roolinsa sisäistäneiden näyttelijöiden (Ria Kataja, Mikko Nousiainen) välistä vuoropuheluilottelua, vakavasta ja koskettavasta asiasta kertovaa dialogia välillä humoristisestikin, mutta ei ilkkuen, näyttämöllisesti äärettömän pelkistettyä teatteria katsojan pakottamiseksi ottamaan kantaa juuri kyseenä olevaan tilanteeseen ja paljon muuta.

Perustavana kysymyksenä näytelmässä on se, onko ajattelevalla ihmisellä  ylipäätään enää oikeutta hankkia rakkauden hedelmäkseen lasta sellaiseen, ekokatastrofin partaalla olevaan maailmaan, jossa nyt eletään. Väliaikaa näytelmässä ei ole eikä sitä tarvitakaan, niin on intensiivinen tämä lähestymistapa. Näytelmän on suomentanut ja ohjannut Juha Jokela, monesta käsikirjoituksesta ja ohjauksesta tuttu tekijä.