Suomi sodan aikaan

Jätetyt kodit, tuhotut sillat - Lapin sodan monta historiaa on Veikko Erkkilän ja Pekka Iivarin kirjoittama teos Lapin sodasta 1940-luvulla. Heidän mukaansa yleisesti on ajateltu, että lappilaiset evakkoon lähtijät pakenivat saksalaisia, mutta että tosiasiassa pakenijat noudattivat annettua evakkokäskyä. Pakenemisen syynä oli pelko siitä, että Neuvostoliitto miehittäisi Pohjois-Suomen, jota pelkoa pidettiin myös koko ajan yllä. Kirjassa pääsevät ääneen Lapin sodan eri tavoin kokeneet ihmiset Suomesta, Saksasta, Ruotsista, Venäjältä ja Norjasta.

Sodan henki – Kaunis ja ruma talvisota on tutkija Tuomas Teporan teos Talvisodasta kansanperinteen genreen ”missä olit silloin, kun jotakin merkittävää tapahtui" perustuvina kertomuksina, joissa kirjoittajan mukaan ”oma henkilöhistoria sovitetaan yhteisössä jaettuihin kertomuksiin”.

Molempien teosten kautta lukija pääsee tutustumaan siihen ankaraan todellisuuteen, jossa Suomessa toisen maailmansodan aikana elettiin, myös solidaarisuuteen muita kanssaihmisiä kohtaan. Sodan jälkeen moni joutui aloittamaan elämän lähes tyhjästä. Helppoa ei ollut, mutta vaikeuksissa kansa sentään piti yhtä.

Niistä ajoista on päästy hyvinvoinnin Suomeen, jossa edelleenkin eletään, vauraudessa ja yltäkylläisyydessä, verrattuna sotavuosien koettelemuksiin. Niiden koettelemusten traumoja kannetaan kuitenkin edelleen sukupolvesta toiseen. Sotaveteraanien arvostus nousee entisestään, mutta heidän auttamisekseen tarkoitetut varat näyttävät olevan kortilla. Tarttiskohan tehrä jotain?