Inside Out - mielen sopukoissa

Inside Out - mielen sopukoissa on Peter Docterin ja Ronaldo Del Carmenin ohjaama ja Disney Pixarin tuottama animaatioelokuva, joka kertoo 11-vuotiaasta Riley-nimisestä tytöstä, joka joutuu muuttamaan perheensä mukana kotiseudultaan uuteen, suureen ja pelottavaan kaupunkiin vanhempien työn takia.

Riley, iloinen ja onnellinen, perhettään ja kotiseutuaan rakastava tyttö, joutuu nyt kohtaamaan elämässään aivan uudenlaisia tunteita. Päämajassa, aivojen komentokeskuksessa, alkavatkin puhaltaa aivan uudet tuulet entisten sijaan. Ilo ja Suru painuvat jonnekin pohjalle ja tilalle tulevat Pelko, Kiukku ja Inho. Ilo ja Suru joutuvat kulkemaanpitkän tien Rileyn mielen pohjamutien kautta päästäkseen taas takaisin tytön maailmaan tuomaan hänelle voimia selviytyä uusissa olosuhteissa. Elokuvassa korostuu erityisesti se, miten tärkeää on menetyksen kohdatessa sekä surun hyväksyminen että sen käsittely, niin että on mahdollista jatkaa elämäänsä ja tuntea jälleen myös iloa.

Pixar on tietokoneanimaatioihin erikoistunut ja niitä kehittävä animaatiostudio, josta tuli kuuluisa erityisesti sen jälkeen, kun se solmi sopimuksen pitkien elokuvien tuottamisesta Disneyn kanssa. Sitä ennen Pixar oli tehnyt etupäässä lyhyitä animaatioita. Nykyään myös yhtiön mallinnusohjelmaa käytetään monien elokuvien erikoistehosteiden viimeistelyyn, joten eipä ole mikään pöytälaatikkofirma. (www.wikipedia.fi)

Inside out on 2D-tuotantoa ja leffassa puhutaan osaavien suomalaisten näyttelijöiden esittämää tunnepitoista ja vivahteikasta kieltä. Ihmeteltiin elokuvan ikärajaa, seitsemää vuotta, koska aihe oli joltisenkin vaikea ja vaati aikuiseltakin intensiivistä paneutumista juonen kulkuun. Tosin huimat ja jännittävät tilanteet alitajunnan syövereissä saattavat puolustaa ikärajaa, jos ajattelee elokuvaa vain seikkailuelokuvana.