Picassoa ja impressionisteja

Pariisin Picasso-museossa on laaja kokoelma Pablo Picasson (1881 - 1973) töitä: maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, sommitelmia. Kyllä piti miehen olla ahkerana joka päivä, että sai aikaan niin paljon; museon 20 huoneessa oleva näyttely antaa hyvän kuvan monipuolisesta työstä.

Vasemmalla olevan maalauksen (The Barefoot Girl) Picasso maalasi 14-vuotiaana (1895), joten ilmeni jo pojannaskalissa jonkunmoista lahjakkuutta noin lantalaisenkin silmin katsottuna.  Sic!

Musée d'Orsayssa, joka avattiin 1986 Pariisiin maailmannäyttelyyn 1900 valmistuneelle Pariisin keskeiselle rautatieasemalle, oli parhaillaan esillä Markiisi de Saden (1740 - 1814) tuotannosta vaikutteita saaneiden taiteilijoiden näyttely vaikuttavine kuvineen. Kameraa ei saanut käyttää, eikä ihme. Museon uusbarokkia edustavasta vanhasta asemankellosta sai sentään napata otoksen.

Itse museo on toiveiden täyttymysten lähde taiteen ystäville; sieltä löytyvät naturalistit, symbolistit, art nouveau, veistoksia, arkkitehtuuria, laaja kokoelma impressionisteja, esim. Van Gogh, Coubet, Monet, Manet, Degas, Renois ja Seura. Läähättäen poistuttava paikalta, ei voi muuta sanoa.

Picasso.jpg