Marie Antoinetten kesämöksällä

Versaillesin palatsi ja sen puutarha-alue sijaitsee noin 20 kilometriä Pariisista ja on oivallinen yhden päivän matkakohde. Se rakennettiin 1600-luvun loppupuolella alun perin autiolle suomaalle kuninkaan metsästysmajaksi, ja laajennettiin sitten Ludvig XIV:n aikana suureksi palatsiksi, jota ympäröi valtava puisto ja puutarha. Ludvigin parempi puolisko oli Marie Antoinette, jolle Ludviigi rakennutti puistoon oman pikku palatsin Petit Trianonin ja aika lähelle sitä myös itselleen pienemmän palatsin Grand Trianonin.

Marie Antoinette -tytsykkä rakennutti oman palatsinsa ympärille maaseutukylän, jossa hän käyskeli lapsineen, kavereineen ja palvelusväkineen mieluummin kuin tylsässä, kylmässä ja pompöösissä isossa palatsissa. Maaseutukylässä viljeltiin peltotilkkuja, hoidettiin eläimiä ja elettiin kuin pellossa. Siellä oli oma teatterikin hetkellistä esiintymiskuumetta varten, puhumattakaan omasta myllystä, joka jauhoi varmaan yhden purnun syötäviä, toisen purnun... ja sitä rataa. Alueella kuljettiin yksinkertaisissa karjakkomekoissa ja huhuiltiin vuohia sun muita elikoita iltalypsylle.

Niin Ludviigille kuin Marie Antoinettellekin kävi loppupeleissä köpelösti, kun tasavaltalaiset  saivat lopulta vallan kahvasta kiinni. Jo näiltä ajoita on peräisin sananvapauden aate, jota Ranskan kansa edelleen ehdottomasti haluaa kunnioittaa ja arvostaa.