Odotuksesta Valehtelijan peruukkiin

Odotuksesta Valehtelijan peruukkiin on kymmenen vuoden matka. Sepäs muuten meni nopeasti! Marja Packalén ja Pirkko Saisio revittelevät KOM-teatterissa yhdessä ohjaaja Heini Junkkaalan kanssa käsikirjoittamansa tarinan kulisseissa henkareissa riippuvien vaatteiden edessä, seassa ja takana. Vaatteet edustavat tässä kerronnassa milloin ketäkin oman henkilöhistoriaan kuuluvaa tai kuulunutta ihmistä. On Silkkiä, Farkkua, Huivia ja Kaulusta, isiä, äitejä, miehiä, naisia ja lapsia, ja kaikki he ovat vuorollaan merkanneet puumerkkinsä näyttelijöiden nahkaan, lähtemättömästi. Framilla on myös se vääjäämätön Viimeisessä palttoossa ei ole taskuja -hahmo, jotta elämän arvo tulisi ymmärretyksi. Musiikin merkitys elämässä tuntuu myös vahvana lauluissa Uralin pihlajasta aina Marizan fado-tulkintoihin ja Irene Papasin Infinityyn.

Odotus oli tarinointia 60 vuotta täyttäneiden näyttelijöiden elämästä, Valehtelijan peruukki kertoo näyttelijöiden tuntemuksista ja kokemuksista kymmenen vuotta vanhempina. Mikä on muuttunut, ja miten? Kypsyykö ihminen vanhetessaan? Laajeneeko katsantokanta? Antaako anteeksi itselleen, ja muille? Näkeekö selvemmin kuin ennen? Naurattaako, ja jos, niin mikä? Pelottaako tulevaisuus?

Molempien esitysten lavastus ja puvut ovat Kaisa Rasilan suunnittelemat. Valehtelijan peruukin äänisuunnittelu on Antti Puumalaisen ja valaistus on Tomi Suovankosken suunnittelema. Dramaturgina on toiminut Elina Snicker.