Varasta kuin taiteilija

Austin Kleonin kirjoittama, jopa bestselleriksi väännältänyt teos Varasta kuin taiteilija – 10 asiaa joita kukaan ei kertonut luovuudesta (Steal like an artist, 10 things nobody told you about being creative, suom. Susanna Hirvikorpi) yrittää kertoa meille kaikille sukankuluttajille, miten olla hieman luovempi kuin ennen ja saada taiteellista otetta mukaan myös työhönsä. Kleonin mukaan maailman kaikki ideat on jo moneen kertaan käytetty; uutta voi luoda vaikkapa tutustumalla ansioituneiden ja huipulla olevien tekijöiden – suurmiesten, urheilijoiden, taiteen tekijöiden - tekemisiin ja ”varastamalla” niistä ideoita. Hämmentämällä niitä korvien välissä omalla tavallaan mielekkääksi hutuksi on mahdollista synnyttää taas uutta ja omaperäistä tuotosta; sellaista, mitä joku muu ei ole vielä ikänään keksinyt.

Luetellaan nyt kuitenkin ne kymmenen vinkkiä, jotka Kleon mainitsee oman luovuuden herättelemiseksi. Tässä ne lyhykäisyydessään ovat: 1. Varasta kuin taiteilija, 2. Aloita ennen kuin tiedät, kuka olet, 3.Kirjoita kirja, jonka itse haluat lukea, 4. Käytä käsiäsi, 5. Sivuprojektit ja harrastukset ovat tärkeitä, 6. Salaisuus: tee työsi hyvin ja kerro siitä kaikille. 7. Asuinpaikka ei enää sido meitä, 8. Ole ystävällinen, 9. Ole tylsä, ja vihonviimeiseksi 10. Luovuus on karsimista. No, pitänee lukea myös itse tekstit, noista otsikoista ei vielä onni aukene.

Teos on hauskasti kuvitettu, helppolukuinen ja monien tunnettujen ja tuntemattomien ajattelijoiden lausahduksilla varustettu. Kleonin vinkit ovat elämänohjeita, joista päällimmäisimmäksi jää kuitenkin se kiusallinen ja haittaavahko tosiasia, että lahjakkuus on 90 prosenttia työtä ja 10 prosenttia sitä ihtiään ja että tahkoon tarttuminen ja sen rytmikäs pyörittäminen on kaiken A ja O. On vain otettava se ensimmäinen askel - ja ihan ite. Harvaa kun tullaan selän taakse tuuppaamaan etiäpäin.

IMG_8427.jpeg