Green Book

Sännättiinpä jo ennakkoon katsomaan Viggo Mortensenin ja Mahershala Alin tähdittämää leffaa Green Book, joka tulee teattereihin huomenna perjantaina 18.1. Green Book sai parhaan komediaelokuvan palkinnon tämän vuoden alun Golden Globe -gaalassa ja sen lisäksi Ali palkittiin parhaasta miessivuosasta. Leffa sai pystin myös parhaasta käsikirjoituksesta, jonka tekijät ovat Nick Vallelonga, Brian Currie ja Peter Farrelly, joista viimeksi mainittu on myös ohjannut elokuvan.

Italialaissiirtolaisiin kuuluva Tony Lip (Viggo Mortensen) on raavas ja kovaotteinen ovimies New Yorkin Bronxista. Kapakka, jossa Tony työskentelee, menee remonttiin, ja Tonylle tulee tiukka paikka elättää perhettään, vaimoa ja kahta lasta. Hän saa pestin Dr. Don Shirleyn (Mahershala Ali) autonkuljettajaksi hänen etelävaltioihin suuntaavalle konserttimatkalleen. Koska eletään 1960-luvun Amerikassa, Tonylle työnnetään lähteissä käteen Green Book -lehtinen, jossa kerrotaan, missä afroamerikkalaisten on turvallista matkallaan yöpyä. Matkalla sattuu ja tapahtuu; katsojalle tulee vesiselväksi se, miten laajaa rotusorto on ollut siihen aikaan.

Elokuvana Green Book on myös komediallinen ja matkaleffa raikkaimmillaan pohjaten osin tositapahtumiin. Viittaillessaan tarkoituksellisesti tuttuihin elokuviin ja niiden kohtauksiin se tekee elokuvasta myös katsojalle ahaa-elämyksen; ai niin, tuo idea ja motiivi onkin vinkki siihen ja siihen elokuvaan ja kohtaukseen. Mortensenin näyttelemän Tonyn ennakkoluuloisuus vie hänet heti törmäyskurssille esimiehensä kanssa, mutta myöhempien tapahtumien valossa Tony joutuu tarkistelemaan omia asenteitaan. Muutosta matkallaan kokee myös arvokkuutensa säilyttämistä varjeleva Dr. Don Shirley. Kun katsoja nauraa, hän nauraa itselleen ja omille ennakkoluuloilleen, kun itkee, hän itkee omia torjutuksi tulemisen kokemuksiaan. Tässä elokuvassa musiikki on tärkeässä osassa; siitä vastaa Kris Bowers.

Näyttelijä Mahershala Ali näyttää olevan hyvässä nosteessa; hän on pääosassa etsivä Wayne Haysina myös Nic Pizzolatton luomassa True Detective -sarjassa, josta on parhaillaan menossa kolmas tuotantokausi HBO:lla. Aiemmin hän on tuttu elokuvasta Moonlight vuodelta 2016. Moniammatillinen Viggo Mortensen taas on nähty muiden muassa vaikkapa Eastern Promises, Captain Fantastic -elokuvissa ja Taru sormusten herrasta -sarjassa.