Aapelista

Kirjastokäynnillä yhytettiin tuliterä muistelmateos Aapeli – aika hyvä kirjailijaksi, jonka kirjailija Jukka Parkkinen on kirjoittanut. Kirjailija Simo Puupponen, tunnettu myös pakinoitsija Aapelina (1915-1967), saa Parkkisen teoksessa arvoisensa monipuolisen ja yksityiskohtaisen elämäkerran. Jatkosodan aikaan Simo Puupponen toimi rintamakirjeenvaihtajana, varsinaisen leipätyönsä hän teki päivälehtien pakinoitsijana Aapeli-kirjailijanimellä.

Koko maan tunnettuutta ja lukijoita ajatellen Aapelin tunnetuimmat teokset ovat ne, joista on tehty elokuva. Aapelin ensimmäisestä romaanista Siunattu hulluus, joka ilmestyi vuonna 1948, valmistui YLEn kuunnelma vuonna 1960 ja elokuva vuonna 1974. Tarinassa Rummukaisten veljekset Ana ja Vilippus lähtevät viemään nuorinta veljeä Elmeriä hullujenhuoneelle, vaikka siihen ei oikein tunnu syytä olevankaan. Matkalla on monta mutkaa, ja lopulta kaikki veljekset palaavat takaisin kotipuoleen. Muuan Aapelin tunnetuista henkilöistä on myös lasten maailmaan sijoittuva Vinski, kymmenvuotias poika, jolla on ihmeellinen taikavoima, näkymättömyyspulveri. TV-elokuvat Koko kaupungin Vinski ja Vinski ja Vinsentti valmistuivat vuosina 1969 ja 1970. Pikku Pietarin piha - romaani ilmestyi vuonna 1958 ja siitä tehtiin kaksi elokuvaa vuosina 1960 ja 1961. Teos on kuvaus Pietarista, äitinsä menettäneestä pojasta, ja puutalomiljööstä, jossa asuu hyvin monenlaisia ihmisiä. Kaikkia pihan tapahtumia kehystää lämmin huumori ja ymmärtämys, eikä melankoliakaan ole kerronnassa vierasta.

Aapeli.jpg