Syvien pohdintojen jaosto

Amerikkalaisen Jenny Offillin romaani Syvien pohdintojen jaosto (Dept. of Speculation) on avioliittoromaani jotensakin samalla intensiteetillä kuten vaikkapa Maria Jotunin Huojuva talo tai Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina aikoinaan olivat. Se on päivitetty ja tähän päivään tuotu versio niistä; aviollisen rakkauden mahdollisuutta, täydellisen sitoutumisen mahdottomuutta, ristiriitoja ja sovinnon yrityksiä, petosta, vihaa, rakkautta, kostoa ja häpeää tihkuva teos.

Ja kaiken keskellä rakkauden hedelmänä syntynyt lapsi, joka imee vaikutteita vanhempiensa välisestä suhteesta voidakseen joskus luoda mahdollisuuden tai mahdottomuuden omille ihmissuhteilleen. Kirja ammentaa myös sananlaskuista ja klassikkokirjailijoiden, kuten Hesiodoksen, Ovidiuksen ja Yeatsin, lausahduksista. Teoksessa pariskunnan Syvien pohdintojen jaostossa käsitellään toiselle lähetetyt kirjeet, Loukattujen tunteiden teatterissa käydään kriisin keskellä kovimmat keskustelut. Suomennoksen on tehnyt Marianna Kurtto.

Syvien pohdintojen jaosto.jpeg