Topelius 14.01.2018 200 vuotta

Sakari Topelius täyttää tänään 200 vuotta, / ei häntä juhlitakaan aivan suotta. / Kun taas joskus täältä ulkomaille lähden, / niin ainaskin otan mukaan Koivun ja tähden, / tuon sadun isänmaallisen / ja ehkä pariinkin kertaan uima-altaalla luen sen. / Otan myös Maamme-kirjan - puhkiluetun! - / ja kertomukset Välskärin, niin hienoon sotisopaan puetun. / Sypressit tuoksuu, kerttunen / se istuu tuolla oksalla, mä en. / Kaukaa kuuluu laulu Sylvian, / sen, joka kotimaahan kaipuun polttavan / nostaa rintaan joka turistille. / Yks laulu kuuluis myöskin varpusille, / ne jotka syönehet on kesäeinehen / ja varassa nyt ovat laupiaan ihmisen. / Kun oksalla ylimmalla /tuhanten rantain partahalla / taas istun Kangasalla / niin toivon hartahasti, että / maan silmästä jo sulais jääkyynel huurteinen.

                                            Kursivoidut tekstit Zacharias Topeliuksen tuotannosta