Joulumaassa elävissä kuvissa

Joulumaa on Inari Niemen käsikirjoittama ja ohjaama draamakomedia kahdesta naisesta, jotka lähtevät yksinäisen jouluvieton sijasta kaupungista maaseudulle viettämään joulua. Paikka on maalaistalo Lounais-Suomessa, ja siellä elelee romanttisin haavein maalle muuttanut, mutta peukalo keskellä kämmentä oleva nuoripari viisivuotiaan tyttärensä kanssa. Idylli sinne mentäessä näyttää täydelliseltä, mutta karisee melko nopeasti, kun jouluvieraat tutustuvat isäntäpariin paremmin. Joulua viettämään on tullut myös keski-ikäinen mies, joka hänkään ei ole halunnut viettää jouluaan yksin.

Alun hitaahkon käynnistelyn jälkeen elokuva alkaa saada lisää kierroksia, kun selviää, millaisessa elämäntilanteessa kukin henkilö on. Mikään maha kippurassa naurattava leffa tämä ei ole, mutta jättää kyllä kaiken kaikkiaan katsojaansa hyvän mielen. Elokuvan ansioita on sekin, että elokuvassa käsitellään sekä nuoren että keski-ikäisen naisen todellisuutta ja tunne-elämää, mikä ei ole erityisen tavallista ainakaan suomalaisissa elokuvissa.

Pääosissa näyttelevät Milka Ahlroth, Mari Rantasila, Anna Paavilainen, Eero Ritala, Martti Suosalo ja Tommi Korpela, joten on kyllä onnistuttu saamaan kokoon edustava porukka näyttelijöitä, jotka ovat lähteneet tähän lumiseen, mutta ei kovin yltiöromanttiseen joulumaahan.