Linnustamassa Ateneumissa

Kyllä nyt on savolaesilla ja muissahii muakunnissa asuvilla hyvä syy matkustoo piäkaapuntiin ja kävellä ruahustoo suoraan raatatieaseman valoloestosta taetemusejoon Ateneumiin. Siellä ovat nimittäin esillä savolaisten ihkaomat taiteilijat – von Wrightin veljekset – ja millä kattauksella! Nämä Kuopion Haminalahdesta kotoisin olevat aateliseen sukuun kuuluvat veljekset; Magnus (1805-1868), Wilhelm (1810-1887) ja Ferdinand (1822-1906), tunnetaan nykyisin 1800-luvun kulttuurin ja myös tieteen merkkihenkilöinä.

Iso osa suomalaisista tietää varmaan Ferdinand von Wrightin maalaaman teoksen pohjalta tehdyn Taistelevat metsot –gobeliinin, joka oli joka toisen mummolan seinällä ja josta tuli ehkä liiankin suosittu taideteos kansan karttuisissa käsissä aikoinaan. Isän kanssa metsästysretkillä Haminalahden maisemissa veljekset oppivat tuntemaan luontoa varsin perusteellisesti, josta seurauksena oli, että maalasivatpa he mitä tahansa, ominaista heidän työskentelylleen oli yksityiskohtainen tarkkuus. Näyttelyssä voi hämmästellä tätä ilmiömäistä työtapaa myös suurennuslaseilla, joita on ripustettu teosten viereen.

Veljeksillä oli yhteisten töiden lisäksi myös omat kiinnostuksen kohteensa. Ferdinand elätti itsensä pelkästään taiteen tekemisellä ja maalasi pääosin lintutauluja, Magnus maalasi talvi- ja kartanomaisemia ja toimi lintukonservaattorina, Wilhelmin kiinnostuksen kohteena oli erityisesti tieteellinen kuvitustyö. Hienoa, että nyt on mahdollisuus tutustua näiden lahjakkaiden ja monipuolisten veljesten laajaan tuotantoon, josta ainakaan Kirjatimpurilla ei ole ollut aiemmin näin tarkkaa tietoa.

Näyttelyyn ehtii vielä hyvin, se on avoinna Ateneumissa 27.10.2017-25.02.2018.

Magnus von Wright, Sinikelloja, 1844

Magnus von Wright, Sinikelloja, 1844

Wilhelm von Wright, Talitiainen, 1832

Wilhelm von Wright, Talitiainen, 1832

Ferdinand von Wright, Taistelevat metsot, 1886

Ferdinand von Wright, Taistelevat metsot, 1886