Luonto parantaa - usko tai älä

Toimittaja ja luontovalokuvaaja Tea Karvinen oli keksaissut itselleen työlään mutta hauskan tehtävän; hän oli kiertänyt seitsemän vuoden aikana kaikki Suomen 40 kansallispuistoa, ajanut sen vuoksi 140 000 kilometriä autolla, viettänyt vuodesta 200 matkapäivää ja rymynnyt kansallispuistoissa yli 700 päivää, jonka lisäksi tulivat tietenkin kaikki haastattelut ja kyselyt ja materiaalin työstäminen ja editointi. Tämän kaiken mainitun lopputulemana on tänä vuonna ilmestynyt kirja Kansallispuistot – maamme luonnon helmet, jota kyllä kelpaa esitellä.

Kirjan tekstit ja kuvat pyrkivät sen tekijän mukaan varsinaisista matkailuoppaiden reitti- ja yöpymisohjeista poiketen olemaan innoittajina siihen, että mahdollisimman moni kynnelle kykenevä lähtisi tutustumaan näihin upeisiin maisemiin ja saamaan sieltä lohtua ja mielenrauhaa. Tuorein näistä kansallispuistoista on Hossan kansallispuisto Kainuussa, ja se perustettiin Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi tänä vuonna.

Itsekin joissakin kansallispuistossa vierailleena Kirjatimpuri loihe toteamaan, että näitä puistoja onkin mukavan paljon – ja ne ovat sijoittuneet melko hyvin pitkin Suomi-neitoa – ja yllättävän onnekkaasti niitä on myös keskisessä ja eteläisessä osassa Suomea. Lisääkin tarvitaan, ilman muuta, että jälkipolvillekin jää perinnöksi jotain muuta kuin ahneen ja lyhytnäköisen toiminnan aiheuttamia luonnon raiskioita.

Kansallispuistot.jpg
Metsähallituksen karttapohja

Metsähallituksen karttapohja