Ron Mueck ja Tampere

Ei menty nyssellä vaan junalla - hyvä kyyti! -  Tampereelle nääs tutkailemaan Sara Hildénin taidemuseossa parhaillaan auki olevaa Ron Mueckin (1958 - )  näyttelyä. Mueck tunnetaan kansainvälisesti kuvanveistäjänä, joka tekee ensin savesta justiinsa oikean näköisiä ihmisfiguureita – kohdettaan pienempiä tai suurempia - , jotka sitten erilaisten tekniikoiden jälkeen saavat lopullisen joko lasikuidusta tai silikonista tehdyn muotonsa. Työn viimeistely on Mueckille erityisen tärkeää. Mueck oli aiemmin työskennellyt saksalaissyntyisten vanhempiensa omistamassa lelu- ja teatterinukkeja valmistavassa perheyrityksessä, ja sieltä hän oli saanut alkuoppinsa näihin tekniikoihin. Muodollinen taidekoulutus Mueckiltä puuttuu, mutta eipä näytä haittaavan. Mueckin ajatuksena on se, että hän kertoo avoimesti kaikille työtapansa, jotka taiteen tekemisessä usein halutaan salata.  Työvaiheita on kuvattu myös esillä olevassa valokuvasarjassa. Näyttelyssä voi samalla katsoa myös Gautier Deblonden filmin Still Life: Ron Mueck at Work. Näyttely on avoinna 16.10.2016 saakka.

Itse kaupungilla kävellessään ei voi kuin todeta, että tamperelaiset voivat syystä olla ylpeitä keskustansa avaruudesta, siisteydestä ja kesäisestä kukkaloistosta. Aurinkokin tuntuu paistavan tykimmin kuin muualla. Kiitokset menevät kyseisille kaupunki- ja vihersuunnittelijoille, työn toteuttajille ja puhtaanapidon ammattilaisille. Kannattaa siis mennä sinne ihastelemaan ja jopa nappailemaan myös hyviä ideoita. Ovatkohan hämäläiset vain muita suomalaisia siistimpiä ihmisiä, tai eivät ehdi sotkea, kun jo porukalla siivotaan?