PASI WAS HERE

Veikko Nuutisen (s. 1981) kirjoittama ja Lauri Maijalan ohjaama näytelmä Pasi was here on täyttänyt KOM-teatterin katsomon tänä keväänä, yleisömagneetti siis. Muita Veikko Nuutisen kirjoittamia näytelmiä ovat Paras mahdollinen maailma ja hyviä ehdotuksia vieläkin paremmasta ja Myötätunto.

Pasi ja Hemmo ovat olleet kaveruksia jo 1980-luvulla, päiväkodista lähtien. Pasi on lapsi duunariperheessä, jossa eletään ”tavallista” elämää, Hemmo taas on yliopistomaailmassa elävän vaihtoehtoäidin poika, jonka kotona mikään ei ole niin kuin muiden elämässä, vaikka poika niin tahtoisi. Tapahtumat sijoittuvat lähinnä Savonlinnaan. Aikuisina poikien tiet eroavat; Hemmo muuttaa Helsinkiin opiskelemaan, Pasi valitsee ammattiopinnot ja jää kotikaupunkiinsa elämään lapsuusperheensä hänelle viitoittamaa elämää. Ja kuinka yllätyksetöntä, juuri duunariperheen pojalle tulee henkisiä vaikeuksia. Vasta näytelmän viimeinen repliikki paljastaa Hemmo-älykön todellisen luonteen ja asettaa hänet samalle suoralle Pasin rinnalle.

Enemmänkin olisi näytelmässä voinut olla laveutta ja syvyyttä, kun käsitellään kokonaisia vuosikymmeniä koskevia teemoja. Myös näytelmän varmaankin tahallinen mustavalkoinen vastakkainasettelu ihmetytti; kehäkolmosen ulkopuolella olevat, sen sisäpuolisen kuplan edustajat ja melko alleviivaava käsitys siitä, missä niin kutsuttu sivistys sijaitsee; katsomo saattoi esityksen jälkeen olla siis itseensä oikein tyytyväinen ja mennä nukkumaan levollisin mielin.

Kysyttiin seurassa olleilta, teatteria tuntevilta ihmisiltä, mitä teatterin lajia tämä näytelmä edustaa, ja saatiin vastaukseksi, että se on lähinnä musta komedia. Esitys jätti tunnetasolla melko viileäksi; ei oikein tiennyt, missä olisi pitänyt nauraa, missä itkeä, vai olisiko pitänyt tehdä kumpaakaan. Näyttelijät kyllä pistivät parastaan, erityisesti Johannes Holopainen hallitsi näytelmää tulkinnallaan Pasista. Muissa rooleissa olivat Vilma Melasniemi, Robert Enckell ja Juho Milonoff. Näyttämölle luotu ajankuva puvustuksineen ja äänitehosteineen oli autenttinen, mistä erityinen kiitos sen tekijöille.

KOM-teatterin käsiohjelma: Pasi was here

KOM-teatterin käsiohjelma: Pasi was here