Tinttipatruuna ja japania aloitteleville

Kirjatimpurin arvonimen lisäksi saatiin päivänä muutamana uusikin arvonimi, tinttipatruuna. Sen siitä saa, kun tekee linnunpönttöjä ja ripustaa niitä puihin. Kun klikkaa itsensä osoitteeseen www.yle.fi/aihe/miljoona-linnunponttoa ja rekisteröi pönttönsä (Huom. ei tarkoita päätä!) sinne, niin saa itselleen kyseisen aatelisarvon tai ruukinomistajan tittelin, jos sitä ei jo ennestään omista. Sitten on muutakin kuin pönttökeisari tai muuten vain pönttö Pönttövuoren tunnelin läpijuosseesta puhumattakaan. Arvonimen lisäksi saa ylettömiä kehuja seuraavaan tapaan:

 ”Onneksi olkoon, olet Tinttipatruuna, todellinen luontoihminen! Jokaisessa pöntössäsi saattaa kesällä kuoriutua jopa kymmenen poikasta. Olet aito apu metsien pesäkolopulaan.”

Pitkään mietittiin, mikä on pesäko lopula, mutta ennen pitkää syttyi oivalluksen päre ja öljylamppu tuvan hämärässä. Sehän ei olekaan mikään lopula vaan kolopula eli puute, joka johtuu siitä, että pesäkoloja ei ole tarpeeksi. Pula taas alun perin on sellainen petollinen avanto, että jos varomaton kuleksija kävelee vaikka kuinka kestävältä näyttävän jään päällä, saattaa sujahtaa äkikseltään pulaan eli sulaan paikkaan. Siinä sitten on pähkäilemistä, miten sieltä ylöspäin kammetaan.  Joten jos ennen oltiin pulassa, oltiin tosissaan pulassa eikä paljoa naurattanut sen aikaisten sarkapalttoitten ja palttinapaitojen aikakaudella.

Nyt on siis pesäkololololopula hoidettu näiltä osin. Kyllä pikkulintuja pitää jeesata, ne palkitsevat suloisella konsertilla jo kuvitteellisen kukonlaulun aikaan kevätaamuna. Niin kuin isommatkin, varikset ja harakat.

Tuostapa suomen kielen kaksitavuisten sanojen sekamelskasta tulevatkin mieleen menneiden vuosien japanin kielen arvoitukset, jotka ovat nyt jo katoavaa kansanperinnettä:

Mikä se on suomeksi?

-        Mokomaki hikimaja?                                    Vastaus: - Sauna.

-        Hajosiko tojotasi?                                         Vastaus: - Autokorjaamo.

-        Hajosiko monosi?                                          Vastaus: - Suutari.

-        Mokomaki kamakasa?                                  Vastaus: - Tavaratalo.

-        Joka kuti huti?                                              Vastaus: - Tarkka-ampuja.

-        Natisuta hetekata?                                        Vastaus: - Minä rakastan sinua.

-        Sakotapa hetimitä?                                       Vastaus: - Pikasakko.

-        Katosiko Mono?                                             Vastaus: - Japanilainen hiihtäjä.

-        Jokoha Ma Humahuta?                                  Vastaus: - Nyrkkeilijä.

-        Tosikova menopeli?                                       Vastaus: - Pikajuoksija.

-        Suta Siko Takakumi?                                    Vastaus: - Ralliautoilija.

-        Katosiko näkökyky?                                      Vastaus: - Silmälääkäri.

-        Hui Lai Lee?                                                   Vastaus: - Kaupungin työmies.

Näillä idiomeilla pääsee jo hyvän kommunikaation alkuun, jos on sattunut rantautumaan joko Hokkaidolle, Honshulle, Shikokulle tai Kyushulle tai jollekin muulle Japanin yli kolmesta tuhannesta saaresta. Sayonara vaan kaikille yritteliäille!