Päivän laulu ja kyntäjän kans

Maamiesten tämänpäiväisen traktorimarssin tueksi etsittiin henkeä nostattavia suomalaisia turpeenpuskemislauluja suon, kuokan ja Jussin hengessä. Aiheeseen sopiva Päivän laulu menee näin:

Oi, kuulkaatte, kuinka se sykkäilee / tämä maa ja sen musta multa! / Oi kuulkaatte ääntä mi kuiskailee / joka pellolta perkatulta! /Se ääni on suuri ja kaunis ja pyhä, / se ääni on kansamme kalleus yhä, / se kutsuvi työhön ja taistelohon / ja kauan jo kutsunut on.

Se on kansamme voima, mi kaikki voi, / kun suru oli leipänä Suomen, / se on kansamme henki, mi kaikki loi, / kun luotihin Suomen huomen; / se liikkuvi laineilla tuhanten vetten, / se kaikuvi kielistä kanteletten, /  se lehdossa helkkää, se laaksossa soi, / sitä laps’ emon maidossa joi!

Nouse, Suomeni, suuresti rynnistäin, / nouse vaaroilta, vaarojen alta,/ nouse rannoilta järvien siintäväin, / sinä sinisten toivojen valta! / Luo päältäsi pienten riitojen riehu / ja kasva ja kansojen lippuna liehu / ja näytä, mit’ täällä pienikin voi, / älä horjahda, Suomeni, oi!

                      Päivän laulu, sanat: Eino Leino, sävel: Erkki Melartin

Jatketaan, kun vauhtiin päästiin:

Tätä peltoa kynteli taattoni mun / ja kynteli taaton taatto. / Se on ostettu otsin helmeilevin, / ilon, tuskan se tuttua maata.

Tätä astun ma nyt, / eikä kenkään mua / pois aurani jäljiltä saata. / Taas kypsempi kynnös jälkeeni jää, / tuhatmuistojen pyhää maata.

                                 Kyntäjän laulu, sanat: Eero Eerola, suomalainen kansansävelmä