Meneeköhän tämäkin ohi?

También esto pasará eli Tämäkin menee ohi on espanjalaisen kirjailijan Milena Busquetsin tänä vuonna suomennettu romaani. Eläväinen suomennos on Tarja Härkösen. 

Tarinassa nelikymppinen Blanca on juuri haudannut suuria tunteita herättäneen äitimuorinsa ja huomaa, että hänellä ei ole mennyt mikään niin kuin hän oli aiemmin elämästään kuvitellut. Miehiä on tullut ja mennyt, lapsia on siunaantunut, ja parhaillaankin päähenkilö on suhteessa yhteen jos toiseenkin entiseen ja nykyiseen siippaansa, joista viimeisimmällä tosin on oma avioliittonsa vielä riesanaan. Ja uuttakin pukkaa koko ajan.

Selvitäkseen äitinsä kuolemasta Blanca päättää matkustaa lapsineen perheen meren rannalla sijaitsevalle kesähuvilalle Cadaquésiin, jossa on hänen lapsuudessaan ja myöhemminkin äidin eläessä vietetty onnellisia aikoja. Sinne tulla pelmahtavat kaikki asianosaiset eli ystävät ja entiset ja nykyiset kumppanit hekin osin uusine kumppaneineen.

Edesmennyt äiti on osannut nauttia elämästä ja tytär Blanca näyttää perineen äitinsä kyvyn elää hetkessä. Äidin lähtö on vielä niin lähellä, että tytär puhuu äidilleen omista tunteistaan ja kokemuksistaan kuin tämä olisi vielä elossa. Suhde äidin ja tyttären välillä on ollut läheinen, joskin ristiriitainen, ja tätä suhdetta teos käsittelee sopivan pieninä annoksina.

Lukukokemus on ilmava, mutta ei mitäänsanomaton. Blanca toteaa: ”Mitä minä tiedän, niin ainoa mikä ei aiheuta krapulaa mutta pyyhkii vähäksi aikaa pois kuoleman – ja myös elämän – on seksi.” Kuoleman ja sen aiheuttamien tunteiden käsittelemiseen on monta tietä, ja tämän teoksen kuvaama tapa on yksi niistä.