Museossa muumioitumassa - tai sitten ei

Sederholmin talo Helsingin Senaatintorin laidalla on kantakaupungin vanhin rakennus vuodelta 1757. Sillä on ollut useita eri omistajia ja käyttötarkoituksia. Siinä on sijainnut ainakin tupakkatehdas, tyttökoulu, leipomo, erilaisia ravintoloita ja raastuvanoikeus. Nykyään se on Helsingin kaupunginmuseo, jossa on museotoimintaa kaikille ikäryhmille, varsinkin lapsiperheille. Museo on ilmainen, joten sinne voi piipahtaa vaikka lepuuttamaan jalkojaan, niin on tehty rennoksi ja reteeksi siellä oleskelu.

Erityisesti koulumuseo on mielenkiintoinen. Koululuokat voivat mennä sinne vierailemaan autenttiseen ympäristöön. Päälle puetaan vanhanmalliset kuteet, ja opetus henkii kuria ja nuhteettomuutta. Valokuvat kertovat nekin eri aikakausista.  Kuva kouluhammaslääkärin liukuhihnavastaanotolla apeana seisovista lapsista isiltä perityissä liian isoissa ja irvistävissä kengissä pysäyttää. Löytyy myös sisustuksia eri vuosikymmeniltä, vaikkapa 1950- ja 1970-lukujen mummolat.

Helsingin parhaat palat –osastolla voi tutustua panoraamakuvien avulla Helsingin eri vaiheisiin 1800-, 1910- ja 1930-luvuilla.  Sieltä löytyvät myös 1960-luvun baari pajatsoineen ja jukeboxeineen. Soitin tosin oli korjattavana, koska se on ollut niin suosittu. Jokunen esimerkki 1960-luvun rakentamishulluuden aikana poistetuista arvokkaista yksityiskohdistakin on täällä, esimerkkinä vaikkapa elokuvateatteri Maximin ulko-ovet.

                           (lähteet: Helsingin kaupunginmuseo, www.wikipedia.fi)