Joulukuun kymmenes

George Saunders (1958 - ) on yhdysvaltalainen kirjailija, aiemmalta ammatiltaan geofyysikko. Hän on aiemmin julkaissut novelleja, lyhytromaaneja ja esseitä. Novellikokoelma Joulukuun kymmenes (Tenth of December) on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa. Suomentaja Markku Päkkilä on tehnyt todella raikkaan ja mehevän käännöstyön.

Eipä arvattu kirjaa aukaistaessa, mille tielle lähdettiin, kun lukeminen aloitettiin, niin on kovaa kamaa tämä opus. Ihmisluonnon nurjimmat ja hurjimmat puolet loistavat läsnäolollaan jokaisessa novellissa.

Kokoelman ensimmäisessä novellissa Kunniakierros ylisäntillisiin sääntöihin kasvatettu poika todistaa pihalla, kun naapurintyttö kidnapataan. Sitten hän toimii spontaanisti ja unohtaa kaikki kotona hänelle asetetut rajoitukset lähtiessään auttamaan tyttöä. Tukahdutettu raivo purkautuu hurjalla tavalla.

Pako hämähäkin sydämestä kertoo ihmisistä, jotka on tuomittu jostakin syystä, ja heidät on sen jälkeen suostuteltu koekaniineiksi kokeisiin, joissa heihin ruiskutetaan erilaisia tunne-elämään voimakkaasti vaikuttavia aineita. Myös he itse saavat päättää, millaisia aineita toisiin henkilöihin voidaan slumpata. Väkisin muistuvat mieleen ne karmaisevat kokeet, joissa koehenkilön käsketään lisäämään sähköiskujen voimakkuutta toisiin henkilöihin, ja he tekevät sen käskettäessä, vaikka eivät haluaisikaan.

Paimenkirje on osastopäällikön henkilöstölle lähettämä kirje, joka puhuu kauniisti ’hyllyn siivoamisesta’, eli työmoraalin kohottamisesta positiivisella tavalla, mutta rivien välistä voi lukea uhkauksen, että jos hyllyjä ei siivota ahkerasti, työntekijöistä tulee pian hyllyjä, jotka siivotaan tieltä todella ahkerasti.

Al Roosten  on paikallinen vintage-tavaraa myyvä kauppias, joka osallistuu ehdokkaana yhteiseen hyväntekeväisyyshuutokauppaan, jossa pääsee lounaalle sen henkilön kanssa, josta on tehnyt parhaan tarjouksen. Hän kadehtii suuresti toista ehdokkaana olevaa Larry Donfreytä, jolla tuntuu olevan kaikki hyvin häneen itseensä verrattuna. Tehtyään Donfreylle pienen ilkiteon hän joutuu vastakkain omantuntonsa kanssa.

Joulukuun kymmenes kertoo omissa mielikuvitusmaailmoissaan olevasta pojasta, joka talviretkellään löytää hylätyn takin ja pian sen jälkeen sen omistajan, joka on sairautensa vuoksi suunnitellut päättävänsä päivänsä lumihankeen. Novelli on traagisuudestaan huolimatta riemastuttava ja kuvaa ihmisen sinnittelyä elämässä kiinni vaikka jäisin kourin.

Toden ja mielikuvituksen, kauhun ja ironian, vakavuuden ja huumorin hölskyttäminen samassa sekoittimessa tuottaa lukunautinnon, jossa ei enää tiedä, itkisikö vai nauraisiko. Parasta tehdä molemmat.