Taideähkyä

Kun lähtee taidemuseokierrokselle autolla, kannattaa saman tien käydä monessa eri kohteessa, jonne on työlästä mennä julkisilla välineillä; Akseli Gallen-Kallelan Tarvaspään lisäksi käytiin vielä Tamminiemen museossa ja katsastamassa Didrichsenin taidemuseon näyttelyt.

Akseli Gallen-Kallelan (1865  - 1931) museo Tarvaspää esitteli taitelijan esitöitä ja luonnoksia Juséliuksen mausoleumiin, jonka taiteilija teki samalla muistellen omaa ensimmäistä lastaan, joka menehtyi pikkutyttönä. Näyttely on esillä 30.8. saakka. Tamminiemessä oli sangen arvokkaiden ja pompöösien presidentillisten edustustilojen lisäksi näytteillä vuoden 1975 Miss Maailman Anne Pohtamon edustusvaatteita ja koruja.

Didrichsenin taidemuseo, Villa Didrichsen, on jo itsessään taidetta, arkkitehti Viljo Rewellin (1910 – 1964) taidonnäyte harmonisesta yksityisasunnosta, jossa silmä ja sielu yhtä aikaa lepäävät. Rewellillähän oli näppinsä mukana sopassa muiden muassa Helsingin Makkaratalon ja Lasipalatsin suunnittelussa, City-käytävän muotoilussa, Kumpulan puutalojen suunnittelussa ja monen monessa muussa.

Taidemuseossa oli parhaillaan Pauno Pohjolaisen (1949 - ) retrospektiivinen näyttely Mandolinimiehen matka, joka on siellä elokuun 8. päivään saakka. Olohuonetta ja pihaa koristivat edelleen Henry Mooren (1898 - 1986) teokset, joista museolla on Pohjoismaiden suurin kokoelma. Pihaa ja pysäköintialuetta koristivat myös Kaarina Kaikkosen (1952 - ) oikein ahkeran pyykkipäivän paidat, jotka somasti tuulosessa ja kaatosateessa lepattelivat. Jos Suomen kesäinen, vähäluminen sää jatkuu tällaisena, taidemuseokierroksia suositellaan lämpimästi. Niissä virkistyy kesäsateen lailla!

                    Akseli Gallen-Kallela

                    Akseli Gallen-Kallela

                                                                       Henry Moore

                    Pauno Pohjolainen

       Kaarina Kaikkonen