Risaista elämää syksyn sävelin

Kun on syntynyt savolaisen rikkaan sanavyörytyksen keskelle ja saanut synnyinlahjaksi sanan säilää herkullisesti käyttäviä läheisiä ja kylänmiehiä ja sen lisäksi kovan henkisen paineen ja ahdistuksen elämänolojen ankeuden johdosta, tuloksena voi olla sellainen biisintekijä kuin oli Juice Leskinen. Antti Heikkisen kirjoittama Risainen elämä kertoo Juicen tarinaa lähes viidensadan sivun verran ikään kuin rinnalla kulkien, ei varsinaisena henkilöhistoriana, vaikka sellaisenakin kirjan voi lukea.

”No, kato, haetarinsoittaja syntyi siis / vuonna 54 tai 55. / Rasvainen kiehkura kruunasi pään, / kun konttasi ulos hän äidistään. / Sano: - Minen ruppee tutin kanssa tupeloemaan! / Pannaanpa, äetmuori, kurtusta soemaan / se haetarirock.! …"

Edellä kirjoitetun Haetarirockin (Juice Leskinen Slam: XV yö  (tauko iii)) ensisäkeistön sanoin Juice taisi elämänsäkin elää, tällainen mielikuva tulee mieleen Heikkisen kirjan lukemisen jälkeen. Teokseen on koottu tuhti tietopaketti Juicen elämästä; kirjallista tuotantoa, henkilöhaastatteluja, lehdistölähteitä, radio- ja tv-ohjelmia ja valokuvia. Erityisesti henkilöhaastattelujen ja kirjoittajan soljuvan kynän pohjalta piirtyy kuva tinkimättömästä, sydänverellä työtä tekevästä taitelijasta, joka kuitenkin omaa joukon ihan tavallisia ja inhimillisiä piirteitä, kuten mustasukkaisuuden ja riippuvuuden alkoholista ja sen tuomasta hetkellisestä helpotuksen tunteesta. Myös oman lahjakkuuden ymmärtäminen, itsepäisyys ja voimakas riippumattomuuden ja itsenäisyyden tarve saattavat muusikon usein vastakkain erilaisten instituutioiden ja ihmistenkin kanssa. Vanhaan sanontaan: ” Ennen puoli elämää kokonaisesti, kuin koko elämä puolinaisesti" viitaten ei voi kuin yhtyä Juicen omiin, realistisiin sanoihin:

"Mun biisit jää mun jälkeen, sen mä tiedän. Mutta eivät ne minusta kerro. Niiden lähtökohta on kyllä minussa, mutta mä olen yrittänyt tehdä niistä aika yleispäteviä niin, että kuka tahansa pystyy ottamaan ne omakseen. Ja kuka hyvänsä laittaa elämänsä risaiseksi, niin varautukoon siihen, että elämästä tulee risainen. Se on ehdoin tahdoin tehtyä, eikä pidä surkutella sitä lopputulosta, koska se on sitä, mitä tilattiin."