Suomalaisen kulttuurin päivänä

Niin juurilla niin juurilla muistellaan juhlan kunniaksi taas  kansanperinteen viisauksia ja elämänohjeita, kun ne on sukupolvesta toiseen hyviksi havaittu. Kovien kokemusten karaisemista lausahduksista ollaan edelleen kiitollisia, koska niissä pilkottaa karun metsäsuomalaisen kansan varma konsti, jonka avulla on selvitty rankoistakin oloista, nimittäin nauru ja huumori.

”Sitä jänö jänölleen, mitä itsellä jänöllä.” ”Minkämoinen puu, sellaiset oksat.” ”Ei aina paista päivä, eikä aina sada.” ”Sitä ei aamulla tiedä, mitä illalliseksi keitetään.” ”Joka kauan elää, se paljon näkee.” ”Oppia ikä kaikki.” ”Oma vaiva opettaa toisen vaivaa tuntemahan.” ”Eteenpäin elävän mieli.” ”Hedelmästään puu tunnetaan.” ”Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.” ”Jonka jalka kapsaa, sen suu napsaa.” ”Joka myötäisen makaa, se vastaisen soutaa.” ”Parempi päälle kuin vaille.” ”Ei se ole hädässä ollut, joka ei toista auta.” ”Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin.” ”Hyvä on toisen housuilla tuleen istua.” ”Ei suuret sanat suuta halkaise.”  ”Ei pidä panna kuormaa kuorman päälle.” ”Tuppurainen Tappuraisella takuumiehenä.” ”Sanasta miestä, sarvesta härkää.” ”Ei kaikkea saa muille sanoa, että itsekin jotain tietää.” ”Ei yksi pääsky kesää tee.” ”Totuus ei pala tulessakaan.” ”Rohkea rokan syö, kaino ei saa kaaliakaan.” ”Ei kysyvä tieltä eksy.” ”Nuorena viat saadaan, vanhana vasta tunnetaan.” ”Ei oppi ojaan kaada, eikä taito tieltä työnnä.” ”Lähde sutta pakoon, tulee karhu vastaan.” ”Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.”

Tuoreempia viisauksia ovat matkaan tarttuneet savolaissutkaukset, kuten nämäkin:
”Koppoo kiinni tästä päevästä – huomisessa on omat kahvansa.” ”Anna kaekkes, mut elä periks.” ”Jos et opettele naoramaan vaekeuksille, miin millekäs sitte vanahana naorat?” "Kaks syytä olla tekemättä mittään: 1. Oot yrittännä sitä ennenkii. 2. Et oo ennenkään yrittännä sitä.” ”Jos mieles tyhjennöö, elä unneuta katkasta iäntä.” ”Rahalla et voe ostoo ystäviä, mutta suatpahan tasokkaeta vihollisia.” ”Jos ymmärrät kaeken, oot varmasti käsittänny viärin.” ”Naura itelles ennen kun muut kerkijää.”

Huumorilla höystettyä kulttuuripäivää meille kaikille!