Ystävyyden oppimäärä

Eletään vuotta 1942 Tora e Piccillin kylässä Italiassa. Davidella, kylässä sijaitsevan sikalan omistajan pojalla, on jalassaan vamma, jonka vuoksi hän ontuu. Isä, aatteiltaan Mussolinin kannattaja, on sitä mieltä, että Davide ei tarvitse koulutusta, koska hän tulee perimään ammattinsa isältään. Kylässä asuva hieman Davidea vanhempi lukutaitoinen Terese kuitenkin opettaa Davidelle kirjaimia ja numeroita, ja kertoo hänelle lähtevänsä kylästä heti, kun siihen kykenee.

Kun kylään Mussolinin määräyksestä lähetetään Napolista juutalaisia osallistumaan maatöihin, kylän elämä menee sekaisin. Tulijoiden joukossa on nuori ja kaunis Nicolas ja hänen isänsä, jotka Davide huomaa heti. Hän oivaltaa pian, että heidän elämässään on jotain sellaista, mistä hänkin on uneksinut.

Davide ja Nicolas tutustuvat, ja pian Teresekin on mukana heidän salaisessa ystäväpiirissään. Ystävyyteen kuuluu monenlaisia asioita ja tunteita, eivätkä ne kaikki ole pelkästään mukavia. Näitä ystävyyden tasoja elämän eri vaiheissa teoksessa hienosti kuvataan.

Ystävyyden oppimäärän (Il ladro di quaderni) on kirjoittanut Napolissa syntynyt Gianni Solla (s. 1974) ja sen on suomentanut Helinä Kangas.