Kesämökillä tapahtuu

Helmi Kekkosen (s. 1982) uusin romaani Liv! kertoo parikymppisestä Liviasta, joka pitkästyy äitinsä, kahden vanhemman sisarensa ja vanhimman sisaren pojan seurassa perheen kesämökillä. Perheen isä asuu Ruotsissa uuden ihastuksensa luona, mutta on silti mukana perheen naisten puheissa. Tyttäret tietävät isän uudet kuviot jo, mutta avioliittokriisiään poteva äiti ei.

Yllättäen Liv tapaa rantakalliolla tuntemattomaan, häntä vanhemman miehen, joka houkuttelee Livin myöhempään tapaamiseen. Tarina etenee tapaamisen odotuksessa kesähuvilassa, jossa palataan myös perheen menneisiin ristiriitoihin. Sisarten vaikeudet ihmissuhteissa, äidin kokema kriisi ja loman loppuminen aiheuttavat hankausta henkilöiden kesken. Lähtiessään illan tapaamiseen Liv ei tule kertoneeksi kenellekään, minne on menossa.

Tapaaminen miehen kanssa ei suju niiden mukavien odotusten mukaan, mitä Livillä siitä on. Kirjan nimi Liv! pitää sisällään useita eri merkityksiä ja tuntuu liittyvän jokaiseen romaanissa esiintyvään henkilöön. Ihmisen pitäisi elämänsä eri vaiheissa uskaltaa elää ja hankkia kokemuksia, mutta niiden seuraukset saattavat olla arvaamattomia ja kauaskantoisia ja osavastuun kantajat voivat olla jo kaukana muualla. Omankin toiminnan vaikutusta itseen ja läheisiin pitäisi kyetä arvioimaan, olipa minkä ikäinen tahansa, voi rivien välistä lukea niin halutessaan.