Valon ja pimeän sonaatit

Pariisissa pitkään asunut ja siellä kansainvälisen uran tehnyt Saara palaa maitojunalla takaisin kotikonnuilleen lähes kaiken menetettyään. Kotona odottavat äiti ja Saaran lempitäti, jotka asuvat yhteistaloudessa pienellä paikkakunnalla. Kylälle on tullut majailemaan myös outo, puhumaton mies, jonka Saara yllättäen tunnistaa lapsuuden tutukseen, lahjakkaaksi Mikaeliksi.

Saaran nuoruudessa kylällä on tapahtunut sieppaus, jonka yhteydessä katosi 13-vuotias, juuri Saaran palattuaan tunnistama Mikael. Poika löydettiin hengissä kuukausia myöhemmin, sylissään pulloon teljetty elävä kyykäärme. Poika oli muuttunut puhumattomaksi, mutta soittamista hän ei ollut jättänyt.  Kuka hänet oli kidnapannut, ja miksi? Mitä hänelle oli tapahtunut vankeuden aikana? Asiat alkavat vähitellen selvitä, kun Saara saa musiikin avulla yhteyden Mikaeliin.

Tiina Laitila Kälvemarkin uusin romaani Valon ja pimeän sonaatit etenee musiikin termien mukaan; allegro, adagio, scherzo, rondo. Kirjailija pohtii romaanissaan luovuuden merkitystä elämän vastoinkäymisten selättämisessä, helppojen valintojen tekemisen merkitystä todellisten haasteiden sijaan, ystävyyden voimaa ja ajassamme vahvana vaikuttavaa nopeitten voittojen hamuamisen painoa.