Äidin ja tyttären väleistä

Romaanin Luontainen käytös (Naturliga beteenden) alku kertoo juuri lapsen saaneesta Lilystä ja hänen tuntemuksistaan sektion aikana ja sen jälkeen. Heti kuvauksen perään seuraa takauma lapsuudesta; Lily kuuntelee yksin kotonaan, kun yläkerran Gunillaa hakataan. Äiti, jonka kanssa Lily asuu, ei ole kotona, mikä on tavallista.

Lilyn äiti on kykenemätön antamaan tyttärelleen rakkautta ja läheisyyttä, jota tämä kiihkeästi kaipaa, mutta hän hankkii Lilylle kaveriksi kissan, josta tulee Lilylle tärkeä. Kissan ja sen aiheuttamien hankalien tilanteiden myötä äidin ja tyttären välit eskaloituvat entisestään. Yllättäen yläkerran Gunillan kotoa Lily löytää turvaa.

Aikuistuttuaan Lily päättää tehdä toisin, hän lähtee elämään omaa elämäänsä ja jättää äidin omiin oloihinsa. Saatuaan lapsen Lily joutuu pohtimaan sitä, miten kyetä olemaan toisenlainen äiti kuin hänen oma äitinsä oli, ja onko se edes mahdollista kaiken koetun jälkeen. Miten katkaista sukupolvesta toiseen herkästi siirtyvä kielteinen ketju? Golnaz Hashemzadeh Bonden (s. 1983) teos on hänen kolmas romaaninsa.  Kirjan on suomentanut Jaana Nikula.