Sitten alkoi sade

Yksi vetävän romaanin tunnusmerkkejä on se, että kun kirjan sivut alkavat osoittaa loppumisen merkkejä, lukijan tekee mieli huutaa päähenkilöiden perään: - Oottakkee! Elekää nyt jättäkö! Tarina on imaissut niin voimakkaasti mukaansa, että tuntuu surkealta lopettaa kirja ja päästää henkilöt elämään omaa elämäänsä. Tällaiseen henkilöidensä elävyyteen kykenevä kirjailija on suosionsa ansainnut, ja Laura Lähteenmäki (s. 1973) näyttää olevan yksi heistä. Kuten tämä tuore romaani Sitten alkoi sade, myös hänen aiemmin julkaistu romaaninsa Korkea aika (KT 12.06.2016) sai aikaan jotakuinkin samanlaisen tunnelman.

Paula on työhönsä jo melko leipääntynyt, ikääntynyt psykoterapeutti, leski, joka on tottunut itselliseen ja vapaaseen elämäänsä. Hän asuu aviomieheltä perityssä vanhassa talossa maalla ja miettii mennyttä – osin väljähtänyttäkin - elämää miehensä kanssa. Työ ei oikein enää anna sisältöä, se tuntuu jo puuduttavalta; hän osaa hommansa, kuuntelun ja kysymysten teon, yllätyksiä ei ole luvassa siltä puolelta. Paitsi se yksi asiakas silloin aikoinaan, joka käänsi Paulan maailman ylösalaisin.

Tyttären perhe käy kylässä, tyttären miehestäkin on aikojen kuluessa tullut Paulalle läheinen, ja Paula hoitaa lapsenlapsiaan mielellään. Kun tytär yllättäen kertoo, että heille tulee ero, Paula joutuu käsittelemään myös omalta kohdaltaan riipaisevat tuntemukset ja läheisten ihmisten menetyksen, ja joutuu tutustumaan uusiin ja outoihin kumppaneihin. Mikään ei ole enää ennallaan. Jotain muutakin on tapahtunut, koska välit entiseen naispuoliseen ystävään ovat katkenneet vuosia sitten. Tämän Eeva-ystävän kanssa viettämiään hauskoja aikoja Paula kuitenkin usein muistelee. Naapuriin muuttaa kuitenkin lähes saman ikäinen ja samassa elämäntilanteessa oleva nainen, jonka kanssa viriää hiljalleen syvenevä yhteys.

Toinen juonikuvio on Espanja ja sinne Afrikasta rantautunut, peloissaan oleva nuori nainen. Hän tapaa haavoittuvassa tilanteessaan vanhemman naisen, joka ottaa hänet suojelukseensa. Nuoren naisen  tarinaa seurataan vuorotellen polveillen Paulan kertomuksen kanssa, ja lopulta selviääkin, miksi.

Kirja kertoo eleettömästi tapahtumista, jotka suistavat ihmiset yllättäen raiteiltaan ja asettavat entiset kuviot täysin uuteen valaistukseen. Miten pysyä muutoksessa kutakuinkin hengissä ja tolpillaan?

Sitten alkoi sade.jpeg