Lännen lokari

Hiski Salomaa (1891-1957) oli syntyisin Kangasniemeltä Tipsalon torpasta, aviottoman äidin Anna Leena Mötön poika. Äiti opetti pojalleen räätälin ammatin, jota poika harjoitti myös myöhemmin muutettuaan äidin kuoleman jälkeen nuorena miehenä vuonna 1909 Amerikkaan. Salomaan syntymäkodin pihassa on muistona torpan porraskivi ja kivijalka. Jo Suomessa asuessaan Salomaa kirjoitteli värssyjä ja kupletteja rekilaulutyyliin ja lauloi niitä töissä ollessaan ja muulloinkin. Muutettuaan rapakon taakse hän kuvasi lauluissaan siirtolaisten kokemuksia ja arkea ja myös levytti laulujaan Columbia Records – yhtiölle. Mielenkiintoista Salomaan lauluissa on aikanaan modernien tekstien yhdistäminen ikivanhaan viisuperinteeseen. Tunnetuimpia hänen kupleteistaan ovat Tiskarin polkka, Vapauden kaiho, Iitin Tiltu ja Lännen lokari. (www.wikipedia.fi)

Täss' on lokari nyt lännen risukosta. / Olen kulkenu' vaikka missä. / Olen käynynnä Piutissa, Luisissa, / Rätulaatissa, Miiamissa.

Olen kulkenut merta ja mantereita, / ja Alaskan tuntureita. / Ja kaikkialla hulivilityttöset muistaa / lännen lokareita.

Ja lokari on lokari, ja hellunkin ottaa, / vaikka toise' emännästä. / Ja vesi ei tul' silmii', / vaikka ne taukoo' iisiplikat näkymästä,

sillä Puittiss' on ruusu ja Luisissa on tähti, / ja Alaskassa pulmusia. / Ja kaikki kuiskii, / "Oletko sä nähny' lännen kulkuria?"

Miss' on Meksikon lempi ja Honoluu impi, / ja Filippiinin kelta'nen flicka / siellä lokari on ollu' heitän keskellänsä, / mut' onko ollu' iiskin likka?

Miss' on kulkurin kulta? / Sydän iskeepi tulta, / niin kaunis on heillä jo tukka. / Sä kun laulun kuulet, niin linnuksi luulet, / taasen rakastuupi lännen Jukka.

On Friskossa käyty ja Orekoni nähty / miss' on kesä sekä lumiset vuoret. / Takotass' on puitu, / Pampiitsillä uitu, / ja hellutettu vanhat ja nuoret.

Mutta punapuun kantoo' kun torppansa laittaa / niin sinne se ilon päivä koettaa. / Vaikka maailman myrskyt meitä tuudittaa, / niin vapaus se varmasti voittaa.

                               Hiski Salomaa: Lännen lokari

Muistokivi Hiski Salomaan syntymäkodin perustuksilla Kangasniemen Luusniemellä.

Muistokivi Hiski Salomaan syntymäkodin perustuksilla Kangasniemen Luusniemellä.