Pohjoinen

Pohjoinen - Jälkemme maailman laidalla on kainuulaisen Antti Haatajan (s.1977) kirjoittama ja valokuvaama teos, joka on omistettu Saamenmaalle ja sen luonnolle vuodenkierron aikana. Huikaisevan hienot valokuvat täydentävät tätä runsaasti asiatietoa sisältävää ja luonnon monimuotoisuuden säilymistä vahvasti puolustavaa teosta.

Ilmastonmuutoksen luontoa köyhdyttävästä vaikutuksesta tiedetään nyt jo yleisesti, ja tästäkin teoksesta voi lukea siitä lisää. Kansainvälisen kaivostoiminnan kestävän kehityksen arvot ja siitä saatavat tuotot herättävät kysymyksiä ja se, minne mineraalilöydöistä saadut rahat joutuvat, on alkanut kiinnostaa muitakin kuin poliitikkoja. Saamelaisten perinteisten elinkeinojen harjoittaminen on vaikeutumassa ja tämän alkuperäiskansan omistusoikeus omiin maihinsa ja vesiinsä on edelleen kiistanalainen. Muiden muassa näistä edellä mainituista asioista voi tästä kirjasta lukea.

Kiinnostavaa ja huolestuttavaa on tietää sellainenkin asia, että maailmassa on jouduttu jo perustamaan myös pimeänsuojelualueita, koska täydellisen valottomia seutuja ei voida enää sanoa olevan monessakaan paikassa maailmaa merialueita lukuun ottamatta; Saamenmaan kolmella suurimmalla erämaa-alueella sellaisia voi vielä löytää. Paljon on asiaa tässä kirjassa, joka herättelee ainakin pohjoisen luonnosta, sen äärettömästä kauneudesta ja sen suojelusta kiinnostuneita ihmisiä.

Pohjoinen1.jpeg
Pohjoinen2.jpeg