Jouluaskareiden almanakka vuodelta 1925

1.12. Tähän mennessä joulukinkun pitää olla jo suolattuna. (Hyvä on olla sika myös sitä ennen lahdattuna, kirjoittajan huom.)

2.-8.12. Joulupesu, mankelointi, silitys. Suurpesu tässä yhteydessä on paikallaan, ei millään vilunkimeiningillä, vaan rehellisellä tavalla, siis tuhkalipeässä.

7.12. Lipeäkalan avantoon vihulaissäkissä saattaminen ja sen pitäminen siellä 4-5 päivää. Lipeöinti vie 5-7 päivää ja sen jälkeen liotus 8 päivää.

8.-10.12. Jouluostokset. Vaikka aikuiset eivät lahjoisikaan toisiaan, lapsia ei toki sovi unohtaa; muista: itsekin olet ollut joskus lapsi.

11.-12.12. Joulukalja vaatii pari viikkoa kypsyäkseen, joten nyt on jo kiire. Jouluoluttakin voi valmistaa; pitää muistaa vain, että puolta enemmän maltaita ja humalaa joukkoon.

14.12. Joulumakkarat, painesyltty, maksapiiras. Näitä ei itse tehtynä koskaan saa puuttua ehtoisen emännän joulupöydästä.

15.12. Joululimppujen ja vierreleivän leipominen; tuoretta vierrettähän saadaan tietysti pari päivää aiemmin  kaljanteon oheistuotteena, joten älä hävitä vierrettä!

16.12. Joulukorppujen ja pipareiden leipominen. Tässä vaiheessa voitaisiin joutohetkinä savustaa myös joulukinkku – ihan vain maun vuoksi ja tekemisen puutteessa.

17.-18.12. Joulusiivous nurkasta nurkkaan, koska kodin on oltava puhdas ja siisti. Se on tehtävä, ja siihen voi velvoittaa myös paikalla häärivän kotitalousapulaisen.

19.12. Hopeiden kiillottaminen messinki-, kupari- ja kristalliesineitä unohtamatta. Joulumakeisten keittäminen.

21.12. Eipäs unohdeta pikkuleipiäkään, esim. tammenlehtiä ja kookoshiutalerinkuloita voi vielä aivan hyvin leipaista.

22.-23.12. Joulukuusen hankinta ja sassiin. Hiivaleipä, vehnäleipä ja joulutortut ovat vielä leipomatta! Vaikkapa hyvä sahramilla maustettu vehnäsvannike syntyy ihan käden käänteessä!

23.12. Joulukinkkujen ja muiden sörsseleiden keittäminen, laatikoiden valmistaminen. Voidaan lisäksi keittää kielet ja samalla tulella vaikkapa vasikan lapaa, josta saadaankin herkullista vasikanhyytelöä. Kaupunkilaisten joulusauna sopii tähän iltaan, kun odottavan aika on nii-in pitkä.

24.12. Joulukuusen koristelu, hautausmaalla käynti, joulukinkun paistaminen, maalaisten joulusauna, kotieläinten muistaminen, ruokapöytä koreaksi. TÖIDEN LOPETTELU!!!

                              ”Ainoastaan yksi ainoa olkoon yhteistä kaikille: JOULURAUHA JA PYHÄLEPO.”

                                 Kotilieden joulu. Lähde: SKS, Joulupilke. (toim. Juha Nirkko)