Leffaa pukkaa: Cold War

Cold War on parhaillaan mestoilla pyörivä Pawel Pawlikowskin ohjaama mustavalkoinen puolalainen elokuva, joka sai vuonna 2018 Cannesin elokuvajuhlilla parhaan ohjaajan palkinnon.  Se kertoo Wiktorista (Tomasz Kot) ja Zulasta (Joanna Kulig), jotka tapaavat toisensa sotien jälkeen Puolassa, joka on sodan jälkeisessä tilassa vielä lyöty ja lohduton.

Wiktor on omassa elämässään rikkinäinen muusikko, joka palkkaa ehdonalaiseen päässeen, kovia kokeneen nuoren naisen perinnekuoroon, jossa esitetään puolalaista kansanmusiikkia ja jonka tarkoitus on nostaa puolalaisten kansallistunnetta sodan jälkeen. Esiintyvän ryhmän suosio kasvaa ja aletaan suunnitella esiintymistä ulkomaillakin, mutta samalla politiikka sekoitetaan peliin eikä se miellytä Wiktoria. Hän pakenee maasta Pariisiin yrittäen saada myös Zulan lähtemään mukaansa. Tämä ei onnistu, mutta pari tapaa toisensa myöhemmin useampaan kertaan eri elämänvaiheissa ja vanhat tunteet roihahtavat uudelleen liekkeihin. Elokuvan mustavalkoinen kuvaus on huippuluokkaa, siitä vastaa tässä elokuvassa Lukasz Zal.

Sekä Euroopan että Yhdysvaltain elokuva-akatemia ovat palkinneet myös Pawlikowskin ohjaaman elokuvan Ida, joka kertoo nuoresta, juuriaan etsimään lähtevästä nunnakokelaasta. Se sai ensi-iltansa vuonna 2014.