Kamelianainen

Alexandre Dumas nuoremman kuuluisin romaani Kamelianainen vuodelta 1848 on liikuttanut sukupolvesta toiseen ihmisiä kautta maailman ja viimeistään Greta Garbon roolityöstä lähtien. Siitä on tehty muunnelmia jos vaikka minkälaisia; näytelmiä, elokuvia ja muita esityksiä, ja yhtenä tuoreimpana niistä Bostonin baletin tuotantona baletti, jonka on suunnitellut ja toteuttanut koreografi Val Caniparoli Frédéric Chopinin herkkään helisevään musiikkiin. Myös Giuseppe Verdin ooppera La Traviata pohjautuu tähän Dumasin teokseen.

Marguerite (Eun-Ji Ha) on ranskalainen kurtisaani, johon nuori Armand (Ilja Bolotov) silmittömästi rakastuu. Marguerite vastaa rakkauteen ja pari muuttaa maalle pois paheiden pesästä, Pariisista. Armandin isä vastustaa nuorten liittoa ja saa lopulta aikaan sen, että Marguerite luopuu Armandista tämän isän vaatimuksesta ja hankkii varakkaamman elättäjän. Nuorten rakkaus ei kuitenkaan kuole erosta huolimatta ja seurauksena on hiljaista ja äänekästä kärsimystä, epätoivoa, raivoa ja mustasukkaisuutta, rakkautta ja suuria tunteita joka lähtöön. Ja ennen kaikkea maallikon silmin katsottuna myös sitä suurta tanssin taikaa; Caniparoli on onnistunut luomaan näyttämölle vaikuttavan ja tunteisiin vetoavan liikekielen. Myös runsaat joukkokohtaukset ovat upeata katsottavaa.

Pianosolisteina esiintyvät Johannes Piirto ja Marko Mustonen, laulusolisteina Anna-Kristiina Kaappola ja Aki Alamikkotervo. Ensi-ilta on 25.08., ja esitys on Suomen Kansallisoopperan ohjelmistossa 10 kertaa tänä syksynä.

särkynytsydän.jpg