Vettä ja viemäröintiä

Vesi vanhin voitehista, sanoo vanha kansa ja tietää. Paljon tietää myös Pentti Harjun teos Vesi- ja viemäröintitekniikka, johon on yhdistetty kirjoittajan aiemmat kirjat Vesi ja veden käyttö kiinteistössä sekä Viemäröintitekniikan oppikirja.  Kun lukee kirjan kannesta kanteen, niin tietää vesiasioista ja viemäröinnistä melkein kaiken ja sen lisäksi vielä sen, miten vettä tuhlaileva suomalainen voisi säästää tätä meille kuin itsestään lankeavaa luonnonvaraa, josta monessa muussa maassa voidaan vain toiveunissa haaveilla.

Vai mitä ollaan mieltä esimerkiksi siitä, että tavallinen kolmihenkinen perhe voi kuluttaa vuodessa noin 32 000 litraa vettä, jos jokainen pesee hampaansa veden juostessa koko pesun ajan tai jos samainen perhe on suihkussa viisi minuuttia päivässä, niin vuodessa vettä on kulutettu 82 125 litraa. Vessakäynnin vedenkulutus voi olla vuodessa 20 000 litraa yhden henkilön huuhdellessa vessan noin 5-7 kertaa vuorokaudessa, ja Suomessahan se vessankin huuhteluvesi on hyvänlaatuista juomavettä niin kuin kaikki muukin vodakka, jota kraanasta tulee.

Jokaisen jakson lopussa on myös edelliseen artikkeliin liittyviä tehtäviä, joilla voi testata, muistaako edellä mainitusta enää mitään. Ja jos ei muista, niin ei muuta kuin kertaamaan. Kertaus on opintojen äiti, sanoo vanha kansa ja tietää.