Akrobatian taikaa - hunajaa Hunanista

Vuonna 1959 perustettu kiinalainen Hunan Acrobatic Art Troupe –akrobaattiryhmä esiintyi tällä viikolla Helsingin Musiikkitalossa. Dreamy travel – akrobatiaesitys huimasi tavallisen pulliaisen päätä luultavasti jo vaippaikäisenä aloittaneiden akrobaattien taitoa katsellessa. Ryhmä onkin rikkonut kiinalaisen taideryhmän ulkomaalaiskiertueiden ennätyksen, eikä ihme, sellainen porukka näet on kyseessä.

Esityksen kuvaaminen oli kielletty, mutta eipä kuvia olisi juuri ehtinyt ottamaankaan, kun piti jännittää esiintyjien puolesta, etteivät vain tipahda tai satuta itseään, kun ei ollut minkään valtakunnan turvavarustuksia tukena. Siihen jännitykseen akrobatian ikuinen lumo varmaan perustuukin. Juonitarina, johon oli yhdistetty 17 akrobatian lajia, kertoi rohkeasta sankarista, joka lopulta erilaisten vastoinkäymisten jälkeen kukistaa pahan voimat ja saa palkinnoksi aidon rakkauden. Esitys oli viimeistä silausta myöten loppuunsa hiottu, siirtymät todella taidokkaita ja esiintyjien ammattitaito ja yhteistyö uskomatonta. Kyllä oli treenattu aitan takana! Penkkirivin päässä istui pieni tyttö, joka eläytyi satuun niin täydellisesti, että kertoi siitä mummilleen koko ajan ääni käheänä. Kun esitys oli lopussa, tyttö jäi katsomaan tyhjää lavaa itku silmässä. Sitä on taiteen voima.

Helsingin Musiikkitalossa on tällä hetkellä esillä myös Elämyksiä Kiinasta – Hunanin provinssin taikaa Kiinasta -näyttely, jossa on esillä Hunanin maakunnasta peräisin olevia posliiniastioita, käsitöitä, maalauksia ja kirjallisuutta. Esitteen mukaan myös elokuva- ja televisioala kukoistaa Hunanissa ja sieltä on kotoisin maailmankuulu musta tsaju. Hunan-kirjonta, jota sen taitajat tekevät neulomalla kuin maalaisivat maisemaa, on historialtaan noin 2500 vuotta vanha taito. Kulttuurinäyttelyyn ehtii vielä tutustua, kun kiirettä pitää, se on auki Musiikkitalon lämpiössä 3. heinäkuuta saakka.