Kaija Saariahoa kuulemassa

Kun ystävän vanavedessä tarjoutui tilaisuus, astuttiinpa mukavuusrajan ulkopuolelle ja mentiin kuuntelemaan maailmalla jo kauan mainetta niittäneen säveltäjä Kaija Saariahon 12.04.2017 Kansallisoopperassa ensi-iltaan tulevaa Only the Sound Remains –oopperan kenraaliharjoitusta. Oopperan libretto on säveltäjän muokkaama Ezra Poundin ja Ernest Fenollosan englanninkielisistä, japanilaiseen kulttuuriin pohjaavista kahdesta näytelmäkäännöksestä, Always Strong ja Feather Mantle. Itse näytelmät ovat niin arvoituksellisia ja monimerkityksisiä, että ne antavat yllättäviä oivalluksia ja jäävät vaivaamaan mieltä myös esityksen jälkeen.

Esiintyjiä ensiksi mainitussa oli kaksi, bassobaritoni Davone Tinesin esittämä pappi ja kontratenori Anthony Roth Costanzon esittämä nuoren miehen henki. Toisessa näytelmässä olivat kalastajana Davone Tines, henkenä Anthony Roth Costanzo ja tanssijana Nora Kimball-Mentzos. Kaukoidän mystiikka on tässä esityksessä vahvasti läsnä sekä näyttämöllä että musiikissa.

Kun näytelmätapahtumat olivat niin äärimmäisen keskittyneitä ja verkkaisia, musiikin voima korostui. Saariahon käyttämät instrumentit: kantele (Eija Kankaanranta), huilu (Camilla Hoitenga), perkussio (Heikki Parviainen), jousikvartetti (Antti Tikkanen, Minna Pensola, Atte Kilpeläinen, Tomas Djupsjöbacka) ja hieno solistikvartetti (Tuuli Lindeberg, Katariina Heikkilä, Matias Haakana, Nocholas Söderlund), helisivät ja soivat eteerisenä ja maagisena äänimaailmana, joka vei kuulijan mukanaan. Ne toivat mieleen yllättäviä muistumia ja aistimuksia, ja kummallisinta oli se, että kun päästi konventioista irti ja antoi musiikin vain viedä mennessään, se alkoi puhutella maallikkoakin aivan uudella tavalla. Tuore ja virkistävä oli tämä meininki ja lopputulemaksi saatiin, että lisää pitää saada tällaista musiikkia, niin mukavuusrajan ylittäminen on ihan kannatettavaa toimintaa.

Äänisuunnittelu oli Christophe Lebretonin käsialaa, toteutus oli David Poissonnierin ja Timo Kurkikankaan, lavastuksen oli suunnitellut Julie Mehretu, puvut Robby Duiveman, valaistuksen James F. Ingalls ja koreografian Nora Kimball-Mentzos. Oopperan ohjasi niin ikään maailmankuulu Peter Sellars, joka on ohjannut suurimman osan maailmalla nähdyistä Saariahon oopperoista.