Joseph Beuys ja Olafur Eliasson EMMAssa

Espoon Modernin taiteen museossa EMMAssa on perusnäyttelyn lisäksi parhaillaan saksalaisen käsitetaitelijan, Joseph Beuysin (1921 – 1986) näyttely Toisin ajatellen. Beuys on yksi käsitetaiteen keskushahmoista Andy Warholin ja Marcel Duchampin (Kirjatimpuri 06.01.2015 Pompidou Centre) ohella.

Beuysia pidetään myös ekologisuuden edelläkävijänä. Hän piirsi esimerkiksi Afrikan rannikolla sarjan piirroksia hiekkaan, jotka sitten ymmärrettävistä syistä dokumentoitiin ja signeerattiin. Näyttelyssä voi jokainen myös upottaa omat kätensä hiekkaan ja muotoilla hiekkakakkuja tai hiekkalinnoja ihan oman maun mukaan! Tunnetuin ekologinen teos käsiohjelman mukaan on 7 000 tammea, joka on muodostettu 7 000 tammentaimesta. Bauysin taiteen perusideana olivat yhteistyö, solidaarisuus, veljeys, vapaus, taide ja luovuus. Hänen käsityksensä mukaan jokainen ihminen on taiteilija. Sen käsityksen kyllä osin hyväksyy; onhan tässä elämässä aika lailla taiteiltavaa, että selviää jotenkuten polskien pää vedenpinnan yläpuolella.

Tämä näyttely perustuu puolalaisen Muzeum Sztukin kokoelmaan, jonka Beuys lahjoitti kyseiselle museolle puisessa arkussa. Se on aktio, performanssi, ja tarkoitettu solidaarisuuden eleeksi Puolalle, kun Puola vuosina 1980 – 1981 koki välillä vapautuksen aikoja pääpuolueen hallinnasta.

Samaan aikaan museossa on myös kuuluisan islantilaisen käsitetaiteilija Olafur Eliassonin (1967 - ) näyttely Pentagonal Landscapes. Näyttelyssä voi tutustua Eliassonin taiteen keskeisiin teemoihin, joita ovat: valo, väri, optiikka, peilit, navigointi, arkkitehtuuri ja maisema.

Oheisissa kuvissa on värivedoksia islantilaisesta maisemasarjasta The volcano series. Valokuvasarjojen lisäksi esillä on erilaisia installaatioita.

Pientä tai keskisuurta hämmennystä herättäviä näyttelyitä tosiaan. Molemmat näyttelyt ovat avoinna 08.02.  - 21.05.2017. 

Eliasson:  The Volcano Series

Eliasson: The Volcano Series