Antoisaa uutta vuotta!

Vanha kansa uskoi, että uudenvuodenyönä olivat noidat ja muut huithapelit liikkeellä ja sen vuoksi piti tehdä taikoja tai erilaisia toimia, jotta eivät nuo pahikset omalle pihalle eksyisi. Sen vuoksi ammuskeltiin pelotteeksi rappusilla, jotta tulisi mahdollisimman paljon melua ja pauketta. Tämä tapahan on edelleenkin käytössä, nyt vain rakettien, paukkupatojen ja muun räiskeen muodossa. Tosin tulevaisuudessa paukuttelu saattaa vaihtua valolla säikyttelyksi, kun saatavilla on jo nyt lasten ja lemmikkieläinten varalta meluttomiakin raketteja.

Jos nukkui pitkään uudenvuodenaamuna, aamu-unisuus saattoi vaivata koko vuoden. Kauneus ja hyväntuulisuus oli taattu koko vuodeksi, jos pukeutui kauniisti uudenvuoden vaihteessa.

Parempaa puoliskoakin etsittiin monin eri tavoin ja toiveikkaana. Jos aattoiltana söi yhdeksän suolamuikkua, niin tuleva siippa toi unessa vettä janoiselle. Mutta jos ei tuonut, oli taatusti jano seuraavana aamuna! Joskus pantiin halko pään alle yöksi, että näkisi yöllä toiveunensa. Saattoipa olla jo nukahtamisessa oma haasteensa.

Vanha tapa oli myös nurin käännettyjen kahvikuppien kääntely keittiön pöydällä. Jokaisen kupin alla olevalla pienellä esineellä oli oma merkityksensä. Tässä ennustuksessa voisi siis hyvin piilottaa myös pöydällä olevat leivänmurut kupin alle ja luvata runsaita ruokajuhlia seuraavalle vuodelle.

Uudenvuodenpäivä oli merkittävä koko vuoden säiden ennustaja. Pakkanen ja usva olivat varoittavia merkkejä tulevasta kesästä, kirkas taivas taas lupaili hyvää marja- ja sienivuotta. Uudenvuoden lupauksista puheenollen nykyisin neuvotaan tekemään lupauksia rakentavassa hengessä, ei kielteiseen sävyyn niin kuin ennen. Huono lupaus: - En enää syö suklaata viikoittain. Hyvä lupaus: - Syön suklaata viikoittain.

Tuhansia vuosia sitten jo muinaiset kreikkalaiset tunsivat tinanvalamisen tavan, ja se on ollut yleistä Euroopassa 1700-luvulta lähtien. Tinan käyttäminenhän on jo kiellettyä sen aiheuttaman ympäristöriskin vuoksi, mutta tilalle on tullut sulatettu mehiläisvaha tai tali, joka ajanee melkein saman asian. Jähmettyneen valoksen seinälle heittämää varjoa tarkastellessaan kannattaa ajatella positiivisesti itsestään ja muistakin eläjistä, niin koko vuodesta tulee varmasti nousujohteinen. Antoisaa uutta vuotta!

                                                           Seljavaara, Anu-Kärjä, Päivi (toim.), Juhlat alkakoot!

uusivuosi2018.jpg