Loving Vincent

Joskus lapsena luettiin kodin kirjahyllystä äidin itselleen aikoinaan hankkima vaikuttava kirja Hän rakasti elämää, joka on Irwing Stonen kirjoittama hollantilaisen taidemaalarin Vincent van Goghin (1853-1890) elämäkerta. Vuonna 1956 Vincente Minnelli ohjasi tämän teoksen pohjalta elokuvan Hän rakasti elämää (Lust for Life), jonka pääosaa eli Vincentiä näytteli Kirk Douglas. Nyt elävissä kuvissa on tarjolla uusi elämäkerta samasta miehestä, yli sadan taiteilijan yhteistyönä, öljyvärein maalattuna, van Gogh-henkisenä  versiona.

Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama Loving Vincent on taiteen tekemisen intohimosta ja epätoivosta kertova, ajattelua herättävä ja voimia tuova elokuva, joka herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, ja sehän on yksi merkki taiteellisesta onnistumisesta.

Ihmetellä täytyy, millaisen riskin tuottajat ovat uskaltaneet ottaa päättäessään tämän elokuvan tekemisestä. Yli 65 000 maalauksesta koostuva, käsinmaalattu puolalainen leffa on maksanut varmaan maltaita ja kun itse taitelijan elämäkerta ja sen traagiset vaiheet ovat jo ennestään tuttuja suurelle yleisölle, niin riskillä on menty, että elokuva tuottaisi siihen satsatut rahat. Pääosaa tässä elokuvassa esittää Douglas Booth.