Sisar talossani

Otetaan yksi Espanjan Costa Bravan rannikolla sijaitseva hurmaava pikkukylä Cadaqués, tai mikä muu kylä tahansa jossain eksoottisessa paikassa, muutetaan sinne pidemmäksi toviksi kirjoittamaan, tutustutaan kaupunkiin, sen nähtävyyksiin, erityispiireisiin ja alkuperäisiin asukkaisiin. Käydään veneilemässä, kuten rantamaisemissa kuuluu tehdä, kuunnellaan Katalonian alueen eksoottista musiikkia ja tutustutaan taiteeseen, kaupungissahan on myös Salvador Dalin kotimuseo. Lisätään tämän rakenteen sisään kahden, kolmen henkilön keskinäinen välienselvittely, joka juontaa juurensa kaukaisilta lapsuuden ajoilta. Lisätään tarinaan vielä tragedia, tai kaksi - kolmekin mahtuu, ja sopiva määrä rakkautta ja ongelmia rakkauden saavuttamisessa. Myös ajan päättyminen sopii hyvin juonelliseksi iskuksi kesken vaivalla saadun harmonian. Siinäpä hyvä resepti menestyskirjan tekemiselle, ja nyt se jaetaan tässä ihan ilmaiseksi.

On vuosien mittaan usein ihmetelty, kuinka Linda Olsson onnistuu aina uudelleen luomaan koukuttavan miljöön ja tarinan, kuten tässäkin Sisar talossani –kirjassa, johon tarttuessaan ei oikein malta päästää opusta käsistään, ennen kuin tietää, miten maa makaa viimeisellä sivulla. Vaikka itse asiassa tietääkin jo, että lopulta päähenkilölle käy jotenkin hyvin. Kateeksikin tuppaa käymään, ei niinkään sisällön, vaan lähinnä Olssonin kirjojen myyntimenestyksen vuoksi. Mutta kirjoittaapa itse samanlainen takuuvarma bestseller, niin johan on huuli mutturalla ongelman edessä, kun ei se olekaan niin helppoa ja yksinkertaista. Tällainen ihmissuhteita kevyehkösti käsittelevä kirja kuluu varmasti lukijoiden kourissa, ja ainakin pokkarin muodossa matkalukemisena on juuri sopiva härpäke muiden tavaroiden joukkoon. Kirjan on suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi.