Oman elämänsä sankari

Katsottiinpa taas luppoillan kunniaksi vanhempi, laadukas elokuva, nimittäin ruotsalaisen Lasse Hallströmin vuonna 1999 ohjaama Oman elämänsä sankari (The Cider House Rules). Kriitikot valitsivat leffan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta, siis tuhannesta, parhaasta elokuvasta, eikä ollenkaan suotta. Filmi pohjautuu John Irwingin samannimiseen romaaniin, ja hän on käsikirjoittanut myös elokuvan. Pääosissa esiintyvät Tobey Maguire, Michael Caine, Charlize Theron ja Paul Rudd, joista Caine sai myös miessivuosan Oscar-palkinnon Irwingin pokatessa käsikirjoitus-Oscarin.

Homer Wells (Maguire) on kirjan päähenkilö, joka elää elämäänsä tohtori Wilbur Larchin (Caine) isännöimässä orpokodissa jossain taivaanrannan takana, syrjäisessä paikassa, jonne ei päivä paista, ei kuu kumota. Larch on jo kaksi kertaa joutunut pelastamaan Homerin hänet adoptoineilta pariskunnilta takaisin orpokotiin ja pitää tätä jo lähes omana poikanaan. Hän opettaa nuorelle Homerille käytännössä oman ammattinsa salat toivoen nuorta miestä työnsä jatkajaksi. Orpolapsia taloon siunaantuu omastakin takaa, koska Larch tekee talossa myös laissa kiellettyjä abortteja ja pitää tätä työtä pulaan joutuneiden armeliaisuutena ja laupeudentyönä.

Taloon luikertelee kuitenkin käärme Candy Kendallin (Theron) ja Wally Worthingtonin (Rudd) hahmoissa, kun nämä tulevat orpokotiin asioimaan salaisissa merkeissä. Homerin valtaa kaukokaipuu ja hän päättää lähteä heidän mukanaan katsastamaan maailmaa; hän jättää orpokodin Larchin ja muiden asukkaiden järkytykseksi. Hän ajautuu Wallyn isän maatilalle ja itsensä elättääkseen pestautuu taloon poimimaan omenoita.

Myös herra Rose porukoineen tulee sinne aina satokauden alkaessa. Tällä työntekijäryhmällä on omat sääntönsä, joiden mukaan he elävät. Rosen ryhmälle sattuu ikävä tapaus ja Homer joutuu maatilalla tositoimiin, joista seuraa uusia, käänteentekeviä tapahtumia. Eipä kerrotakaan, miten tarina päättyy, jos joku ei ole vielä kirjaa lukenut tai katsonut tätä leffaa. Hyvän mielen tarina, kaiken kaikkiaan, ja sen myötä voi tehdä vaikka lupauksensa uuden vuoden kunniaksi ja kasvaa pikkuhiljaa itse oman pienen, mutta arvokkaan elämänsä sankariksi.