Olive Kitteridge

Katsottiinpa Yle Teemalta 20. - 23.06. henkeä pidätellen HBO:n vuodelta 2014 olevaa, useita palkintoja saanutta neljäosaista minisarjaa Olive Kitteridge. Tarina perustuu Elizabeth Stroutin romaaniin, joka on ilmestynyt vuonna 2008 ja saanut myös Pulizer-palkinnon. Elokuvan on käsikirjoittanut Jane Anderson ja Elizabeth Strout ja ohjannut Lisa Cholodenko, tuottajina Tom Hanks ja Frances McDormand.

Sarja alkaa yllättävästi; vanheneva lakoninen nainen Olive (mainio Frances McDormand) kävelemässä metsään ja asettautumassa kapiselle viltille pistooli kädessään. Siitä palataankin parikymmentä vuotta taaksepäin naisen silloiseen perhe-elämään, jossa hänellä on apteekkarina toimiva kiltti aviomies Henry (Richard Jenkins) ja murrosikäinen poika Chris (John Gallagher Jr.). Pojan vaikeissa oloissa elänyttä luokkakaveria aikuisena esittää sykähdyttävällä tavalla Cory Michael Smith. Elokuvan loppupuolella myös Bill Murray tulee mukaan tapahtumiin lähellä asuvan naapurin roolissa. Muusikko Martha Wainwright vie eikä vikise useiden kohtausten huomion musiikillaan.

Oliven ja Henryn avioliitto on tylsä, tavallinen ja riitaisa. Poika yrittää selvitä kahden tulen välissä. Henry palkkaa nuoren ja iloisen apulaisen apteekkiinsa (Zoe Kazan), ja opettajana työskentelevä Olive kestää vaivoin apulaiseen kohdistuvan lämmön ja ihastuksen, koska hän on itsekin ihastunut koulussa omaan työtoveriinsa. Ikäviä asioita joudutaan kohtaamaan, ja jaksojen edetessä tullaan yhä useammin sen kysymyksen eteen, miten elämää oikein jaksaa elää ankarien vastoinkäymisten tullen. Mikä on hyväksytyksi ja rakastetuksi tulemisen merkitys sellaisina aikoina?

Oliven persoona herättää paljon ajatuksia; miksi hänestä on tullut sellainen, mitkä hänen motiivinsa äkkiväärälle käytökselle ovat, millaista raivorehellisyyttä ihmisten väliset kontaktit oikeasti kestävät, onko Olive muutakin kuin pelkkä töksäys. Hiljalleen paljastuu, että muitakin ominaisuuksia piiloilee syvällä pinnan alla. Myös Henrystä löytyy uusia puolia, samoin Chrisistä. Keskeisiä asioita ovat sellaiset tapahtumat, jotka ovat kolauttaneet ihmisten mielenterveyttä jo lapsuus- ja nuoruusiässä ja jääneet pysyvästi vaikuttamaan heidän persoonaansa.

Jos haluaa oikein Pohjanmaan kautta pohtia, mistä mikäkin ihmisten elämässä mahtaa johtua, kannattaa katsoa tämä neljän tunnin sessio, osissa tai putkeen. Ellei ole sattunut näkemään kyseistä tarinaa aikaisemmin,  niin vielä voi korjata puutteen lauantaisin 02. – 23.07.2016, jolloin se esitetään uusintana Teemalla. Sarja löytyy kokonaisuudessaan myös Hbonordicista.