Takaisin Karjalaan Tarvaspään kautta

Akseli Gallen-Kallelan museossa Espoon Tarvaspäässä on parhaillaan (10.09.2016 – 15.01.2017) Caj Bremerin valokuvanäyttely, joka kertoo Bremerin ja toimittaja Sakari Määttäsen viidestä matkasta Neuvosto-Karjalan suljetuille alueille 1970- ja 1980-lukujen taitteessa. Jo karelianistit 1800-luvun lopuilla kolusivat näitä samoja nurkkakuntia, joten tutuilla jäljillä ollaan. Näyttely käsittää 65 autenttista ja konstailematonta valokuvaa ja Bremerin haastatteluvideon.

Myös itse Gallen-Kallelan museo on aina yhtä mielenkiintoinen hulmakkaine ateljeetiloineen, yläkerran kylpyhuoneineen ja loputtomine portaineen. Tornihan pitäisi olla Suomen joka mökissä niin kuin tännekin Akseli itselleen työtilaksi sen suunnitteli ja teki. Tornista voisi aina tiirailla naapurien tekosia ja siinä ohessa vilkaista myös muuttuvaa maisemaa.  Akselin työrauhakin oli taattu; kukapa olisi jaksanut jatkuvasti rampata jyrkkiä kiviportaita ylös ja alas, kun ei ollut edes kaidetta -  eikä ole vieläkään!

Täälläkin maisema on muutoksessa; toisella puolella taloa jyrisee Turuntie ja toisella puolella velloo jäähyhmän kourissa Laajalahti. 1859 rakennettu Villa Linudd samassa pihapiirissä on vähän kuin toiselta planeetalta verrattuna moderniin vuonna 1913 valmistuneeseen Tarvaspäähän, mutta silti; hyvin sopivat huvilat samaan pihaan.

Tarvaspään museo

Tarvaspään museo

Vienan-Karjalan ja Laatokan-Karjalan runokyliä

Vienan-Karjalan ja Laatokan-Karjalan runokyliä

Bremer, Caj: Kylän naisia

Bremer, Caj: Kylän naisia

Villa Linudd

Villa Linudd

Bremer, Caj: Perunatalkoissa

Bremer, Caj: Perunatalkoissa

Bremer, Caj: Perunatalkoissa

Bremer, Caj: Perunatalkoissa